### Practice Quantitative Aptitude Questions for SBI PO, Clerk and UIICL

Dear SBI Clerk 2016 Aspirants practice Mixed Questions set of 10 questions  for upcoming SBI Clerk Exam. Try to solve these Mixed Questions and share time taken to solve these Mixed Questions  and your attempt.

In Quantitative Aptitude section for SBI Clerk 2016- Data Interpretation, simplification,series, mixed type questions play important role in preliminary exam.

Practice Quantitative Aptitude Questions for SBI PO, Clerk and UIICL

1. The average temperature of Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday was 38∘ and that of Tuesday, Wednesday, Thursday and Friday was 40∘. If the temperature on Monday was 30∘, the temperature of Friday was :
a. 40∘
b. 39∘
c. 38∘
d. 30∘
e. 42∘

2. The average of weight of three men A,B and C is 84 kg. Another man D joins the group and the average now becomes 80 kg. If another man E, whose weight is 3 kg.more than that of D, replaces A, then the average weight of B,C,D and E becomes 79 kg. The weight of A is :
a. 70 kg
b. 72 kg
c. 75 kg
d. 80 kg
e. 78 kg

3. The average age of 30 students in a class is 12 years. The average age of a group of 5 of the students is 10 years and that of another group of 5 of them is 14 years. The average of the remaining students is :
a. 8  years
b. 10 years
c. 12 years
d. 14 years
e. 15 years

4.A train overtakes two persons who are walking in the same direction in which the train is going, at the rate of 2 kmph and 4 kmph and passes them completely in 9 and 10 seconds respectively. The length of the train is :
a. 72 metres
b. 54 metres
c. 55 metres
d. 45 metres
e. 50 meters

5. A train travelling at 36 kmph completely crosses another train having half its length and travelling in the opposite direction at 54 kmph, in 12 seconds. If it also passes a railway platform in 112 minutes, the length of the platform is :
a. 560 metres
b. 620 metres
c. 700 meres
d. 750 metres
e. 720 meters

6.A man travels 35 km partly at 4 km/hr and at 5 km/hr. If he covers former distance at 5 km/hr and later distance at 4 km/hr, he could cover 2 km more in the same time. The time taken to cover the whole distance at original rate is
a. 9 hours
b. 7 hours
c. 9/2 hours
d. 8 hours
e. 10 hours

7. A train leaves Delhi at 6 a.m and reaches chandigarh at 10 a.m. Another train leaves chandigarh at 8 a.m and reaches Delhi at 11.30 a.m. At what time do the two trains cross one another ?
a. 9.26 a.m
b. 9 a.m
c. 8.36 a.m
d. 8.56 a.m
e. 9.56 a.m

8.Two pipes P and Q can fill a cistern in 12 minutes and 16 minutes respectively.  Simultaneously both the pipes are opened together, then after how much time Q should be closed so that the tank is full in 9 min ?
a. 3.5 min.
b. 4 min.
c. 4.5 min.
d. 4.75 min.
e. 5.00 min

9.A leak in the lower portion of a tank can empty the full tank in 9 hrs.  An inlet pipe fills water at the rtae of 10 lit. a minute.  When the tank is full, the inlet is opened and due to leak, the tank is empty in 16 hrs.  How many litres does the cistern hold ?
a. 17,580
b. 17,960
c. 18,290
d. 12,342
e. 13,500

10.8 children and 12 men complete a certain piece of work in 9 days. If each child takes twice the time taken by a man to finish the work, in how many days will 12 men finish the same work ?
a. 8
b. 15
c. 9
d. 12
e. 14

Answers with solutions :

1.  C
M+T+W+Th=(4×38)=152
Monday temparature is 30. So T+W+Th=(152-30)=122
T+W+Th+F=(4×40)=160
F = (160-122)= 38∘

2. C
A+B+C = 3×84=252
A+B+C+D= (4×80)=320
D = (320-252)=68 and E = (68+3)=71
Now, B+C+D+E = (4×79)=316
B+C+D=(316-71)=245 kg
So, A = (320-245)=75 kg

3. C
Let it be x . Then :
5×10+5×14+20×x=30×12
20x=360-120 or 20x=240 or x = 12

4.E
5.C
6. D
Suppose the man covers first distance in x hrs.and second distance in y hrs. Then,
4x+5y=35 and 5x+4y = 37
Solving the equations,
we get x = 5 and y = 3
Total time taken = (5+3)hrs = 8 hrs

7.D
8.B
9.D
10. D