Reasoning Puzzle-IBPS RRB PO Mains 2017

Directions (1-5): Study the given information and answer the questions:

Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a straight line. Some of them are facing north direction while some of them are facing south direction. They all likes different colour viz. Red, Blue, Yellow, White, Pink, Orange, Violet and Cream but not necessarily in the same order.

A likes White and sits third from one of the extreme end of line. There are three persons sit between A and H, who likes Blue. H does not sit any of the extreme end of the line. G sits second to right of H. The one who likes Pink does not sit adjacent to one who likes Blue. B likes Pink and sits third to right of F who likes Red. C does not like Orange. E does not like Violet. B does not sit any of the extreme ends of the line. There are as many as person sits between C and one who likes Yellow and as between D and one who likes Yellow. F faces south. D likes neither Violet nor Orange. Immediate neighbor of H faces same direction as of H(Same direction means if H faces north then both neighbor of H faces north and vice-versa). C sits one of the extreme end of line. G sits second to right of A, and both faces same direction (Same direction means if A faces south then G also faces south and vice-versa). B sits second to right of D and both faces opposite direction(opposite direction means D faces north then B faces south and vice-versa).


Q1. Who among following sits extreme end of the line?

(a) C,F
(b) G,A
(c) F,B
(d) E,D
(e) Cannot be determined

Q2. Who among following sits third to right of C?

(a) D
(b) H
(c) A
(d) F
(e) None of these

Q3. Who among following sits exactly between D and B?
(a) E
(b) A
(c) F
(d) H
(e) None of these

Q4. Who among following likes Cream?

(a) G
(b) B
(c) A
(d) D
(e) F

Q5. Who among following sits third to left one who likes Yellow?
(a) The one who likes Pink
(b) The one who likes White
(c) The one who likes Cream
(d) The one who likes Violet
(e) None of these.


Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:

P, Q, R, S, T, V and W are seven teachers of a school. All of them belong to different city viz. Varanasi, Pune, Jaunpur, Agra, Bhopal, Mumbai, and Lucknow but not necessarily in the same order. Each of them teach different subjects viz. English, Science, Chemistry, Physics, Math, Hindi and Sanskrit, but not necessarily in the same order.
Q belongs to Agra and does not teach either Math or Physics. R teaches English and does not belong to Jaunpur or Mumbai. T belongs to Bhopal and teaches Hindi. The one who teaches Science belong to Lucknow. S belongs to Varanasi. W teaches Sanskrit. P does not belong to Lucknow. The one who teaches Physics belong to Jaunpur.

Q6. W belongs to which of the following city?
(a) Agra
(b) Mumbai
(c) Lucknow
(d) Pune
(e) None of these

Q7. P teaches which of the following subject?
(a) Physics
(b) Math
(c) English
(d) Chemistry
(e) None of these


Q8. S teaches which of the following subject?
(a) Chemistry
(b) Physics
(c) Math
(d) Data inadequate
(e) None of these

Q9. P belongs to which of the following city?
(a) Varanasi
(b) Agra
(c) Mumbai
(d) Lucknow
(e) Jaunpur

Q10. Which of the following combinations of teachers–city–subject is correct?

(a) T–Bhopal¬–Math
(b) W–Agra–Sanskrit
(c) Q–Agra–Physics
(d) V–Lucknow–Science
(e) V-Pune- Sanskrit


Answers
Solution (1-5):


1-a
2-e
3-b
4-d
5-c



6-b
7-a
8-c
9-e
10-d

No comments:

Post a Comment

Follow us on