Target SSC CGL 2016- Indian Polity Quiz

1. Into how many parts the constitution of India divided?
Ans- 22

2. How many representatives for Vidhan Parishad of U.P. are elected from the teacher's constituency?
Ans- 9

3. Which state first adopted the Panchayti Raj in India in 1959
Ans- Rajasthan

4. The 52nd amendment to the constitution of India is most closely related to __:
Ans- Provisions against political defections

5. Once a Budget has been presented in the Parliament, the government has to get all money bills related to the union budget passed within __?
Ans- 75 Days

6. Who is the first women governer in India?
Ans- Sarojini Naidu

7. Who is the chairman of Rajya Sabha
Ans- Vice- President 

8. The minimum age for the members of Rajya Sabha is
Ans- 30 years

9. How many schedules are there in the Indian Constitution?
Ans- 12

10. In India, political parties are given recognition by
Ans- Election Commission 


SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post