Target SSC CGL 2016-- Science Quiz for SSC Set-21

Dear SSC Aspirants, practice General awareness questions for upcoming CGL 2016 and Railway recruitment board exam of 18000 vacancies. We will provide you various types of Quizzes for CGL 2016.


Practice General awareness and Current Affairs questions for CGL 2016 and Railway Board Recruitment.


1. Which one is imino acid?
a. Pepsin
b. Proline
c. Cysteine
d. Renin
Ans- b

2. Which of the following is not a green house gas?
a. Carbon monoxide
b. Methane
c. Oxygen
d. Water vapour
Ans- c


3. A balanced diet does NOT include ________.
a.  Carbohydrates and fats
b.  Nucleic acids and enzymes
c.  Proteins and vitamins
d.  Minerals and salts
Ans- b

4.The term genetic RNA refers to
a. the RNA that carries genetic message
b. the RNA that helps gene regulation in lac-operon
c. the RNA present in mitochondria
d. none of the above
Ans- a

5. The sugar present in milk is _______.
a. Sucrose
b. Fructose
c. Lactose
d. Glucose
Ans- c

6. The part of the brain where the centre for hunger and thirst is located is
a. Cerebrum
b. Hypothalamus
c. Cerebellum
d. Medulla Oblongata
Ans- b

7. Which stage of malarial parasite is infective to man?
a. Gametocyte
b. Merozoite
c. Cryptomerozoite
d. Sporozoite
Ans- d

8. More men suffer from colour blindness than women because
a. women are more resistant to disease than men
b. the male sex hormone testosterone cause the disease
c. the colour blind gene is carried on the ‘Y’ chromosome
d. men are hemizygous and one defective gene is enough to make them colour blind
Ans- d

9. Inulin is a polymer of
a. Glucose
b. Galactose
c. Fructose
d. Arabinose
Ans- c

10. Ribose sugar is present in
a.  RNA only
b.  RNA polymerase and ATP
c.  RNA and ATP
d. RNA polymerase. RNA and ATP
Ans- c


SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post