Banking Quiz for SBI Clerk and SBI PO Mains

Dear Readers, Banking Awareness Questions play important role in General Awareness section. Around 50-60% of questions  from Banking Awareness which includes recent Banking updates also.


Try to Answer Banking Awareness questions given in this post. We will provide you more questions in next post.


1. A draft issued by the bank has been lost by the payee. He sends a letter to the issuing bank to stop payment. Bank will:
a) Note caution and will advice the payee to contact purchaser of the draft
b) Not act on the request
c) Stop payment
d) Performs no action
e) None of the above
2. Mutual funds are required to be registered with:
a) AMFI
b) SEBI
c) IBA
d) RBI
e) NABARD

3. What is Yield Curve Risk?
a) It is a line of graph plotting the yield of all maturities of a particular instrument
b) Yield curve changes its slope and shape from time to time
c) Yield curve can be twisted to the desired direction through the intervention of RBI
d) All of the above
e) None of the above

4. The biggest international financial centre in the world:
a) Frankfurt
b) Geneva
c) London
d) New York
e) Paris

5. The expansion of BIFR, in the context of the Indian Industry is:
a) Board for Industrial and Financial Reconstruction
b) Bureau for Industrial and Financial Reconstruction
c) Board for Investment and Financial Reconstruction
d) Bureau for Investment and Financial Reconstruction
e) None of these

6. The largest financial conglomerate of India is:
a) HDFC Bank
b) ICICI Bank
c) IFCI
d) SBI
e) None of these

7. Under which of the following methods of depreciation, amount of depreciation varies every
year?
a) Written Down Value Method
b) Straight Line Method
c) Amount of depreciation does not vary on year to year basis
d) Either a or b
e) None of these

8. Usually, the validity period of an Income Tax Refund Order is:
a) 1 month
b) 2 months
c) 3 months
d) 6 months
e) 4 months

9. Which of the following is true about "White Card"?
a) It is related to companies producing milk products
b) It does not carry on its face, the brand of the issuer
c) It is meant to covert blank money into the economy
d) It is a card that provides white money
e) None of these

10. First bank in India to launch its interactive banking service through Dish TV:
a) HSBC
b) ICICI Bank
c) HDFC Bank
d) Axis Bank
e) None of these

Answers
1. a
2. b
3. d
4. c
5. a
6. d
7. a
8. c
9. b
10. c



SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post