Banking Quiz

1. The Banking Ombudsman–
(A) is in charge of bank loans for buses
(B) fixes the rates of interest for loans
(C) resolves complaints of customers
(D) issues licences for new bank branches
(E) is the head of all nationalised banks

2. Which of the following is NOT classified as a commercial bank?
(A) Public sector bank
(B) Foreign bank
(C) Private sector bank
(D) Regional rural bank
(E) Urban cooperative bank

3. Which of the following is not the name of a Banking Organisation?

4. Monetary Policy as an arm of the economic policy is administered by–
(A) Government of India
(B) Reserve Bank of India
(C) State Bank of India
(D) Governments of the respective states
(E) None of these

5. Which of the following is not a primary function of a Bank?
(A) Granting Loans
(B) Collecting Cheques/Drafts customers
(C) Facilitating import of goods
(D) Issuing Bank Drafts
(E) Selling Gold/Silver Coins

6. Reserves which can act as a liquidity buffer for commercial banks during crisis times are–
(C) CAR and CRR
(D) CRR and SLR

7. For repayment of loan availed from Banks NBFC we come across a term known as EMI What does it stand for?
(A) Equated Money Index
(B) Easy Money Installment
(C) Equated Monthly Installment
(D) Equal Monthly Installment
(E) Equal Minimum Installment

8. Many a times we read in the news paper about CASA deposits of banks. CASA deposits are.
(A) Demand deposits
(B) Term deposits
(C) Hybrid deposits
(D) Recurring deposits
(E) Special schemes of banks

9. While investing in mutual funds we come across a term called NAV. What is the meaning of NAV?
(A) Net Annual Value
(B) Non Asset Value
(C) Net Actual Value
(D) Net Asset Value
(E) Net Average Value

10. Assume that Reserve Bank of India reduces the Bank Rate by 1%, what will be its impact?
(A) Less liquidity in the market
(B) More liquidity in the market
(C) No change in the liquidity in the market
(D) Mobilization of more deposits by commercial-banks
(E) None of these

1. (C)
2. (E)
3. (D)
4. (B)
5. (C)
6. (E)
7. (C)
8. (A)
9. (D)
10. (B)



Previous Post
Next Post