IBPS Clerk 2015- Practice English Questions (Fill in the blanks- 20 questions)

Dear IBPS Clerk 2015 Aspirants practice English questions set of 20 questions of Fill in the blanks for upcoming IBPS Clerk Exam. Try to solve these Fill in the blanks and share time taken to solve these Fill in the blanks and your attempt.

In English section for IBPS Clerk 2015- Comprehension, Cloze test, FIll in the Blanks,rearrangement, spotting errors play important role in preliminary exam. In next post we will provide Cloze test practice set.

Directions (Q.1-10): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best first the meaning of the sentence as a whole.

1).The Modi government…………an economy…….by slow growth, high inflation and government indecisiveness.
a)    Derived, alarmed
b)    Acquired, registered
c)    Succeeded, started
d)    Inherited, scarred
e)    Obtained, shocked

2).Today if Delhi’s CM……..a law in the Assembly, he can’t get it passed without………of the centre.
a)    Creates, concurrence
b)    Brings, approval
c)     Makes, license
d)     Frames, prohibition
e)    Slab, proverb

3).If you are not at the …….you’re on the menu, goes the brutal…….about international politics.
a)    Bench, axiom
b)    Counter, maxim
c)    Table, saying
d)    Board, adage
e)    Slab, proverb

4).Each country represented on the dais………..its own unique collaboration with India; and the………effect was like feeling and describing different parts of an elephant.
a)    Had; overall
b)    Was, global
c)    Has, sweeping
d)    Are, thorough
e)    Bears, inclusive

5).Prime Minister Modi spoke of improving the ease of doing business; we hope that……….into group…….at the soonest.
a)    Put, matter
b)    Converts, deed
c)    Simplify, entity
d)    Render, phenomenon
e)    Translates, realities

6).One of the most undesirable consequences of …………..population growth and urbanization is the………..of sanitary conditions resulting in poor population health.
a)    Epidemic, bankruptcy
b)    Rampant, collapse
c)    Impulsive, rise
d)    Restrained, conflagration
e)    Excessive, development

7).The intention of the scheme……..the fact that no separate funds have been …….... to achieve its vision.
a)    Proved, given
b)    Used, allowed
c)    Disapprove, wasted
d)    Belies, earmarked
e)    Attest, labeled

8).Sewage, waste water and solid waste management must also be……and city authorities must play a……role.
a)    Accepted, important
b)    Attacked, unsubstantial
c)    Tackled, pivotal
d)    Attempted, inconsequently
e)    Done, negligent

9).Nepal will need a new……..and apparatus to restore a ……..of order.
a)    Approach, semblance
b)    Entrance, mien
c)    Departure, pose
d)    Advent, simulation
e)    View, sequence

10).The move has led to a……… in violence as the Taliban have claimed it as an excuse to step up operations aimed at ……… his government.
a)    Prick, adding up
b)    Impale, minimising
c)    Spear, undermining
d)    Spike, destabilizing
e)    Series, restoring

Directions (11–20): In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by (a), (b), (c), (d) and (e). Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence meaningfully complete.

11). How people would ______ in a particular situation cannot be ______ with perfect accuracy.
a)    think, observed
b)    act, expected
c)    behave, predicted
d)    react, analyzed
e)    feel, resolved

12). When the mob turned ______, the police opened fire to control the ______ situation.
a)    away, burning
b)    up, untoward
c)    around, devastating
d)    quietly, aggravate
e)    hostile, rioting

13). The Government ______ down the opposition ______ for a joint parliamentary committee probe.
a)    boiled, proposal
b)    shot, demand
c)    put, leaders
d)    whipped, portfolio
e)    struck, party

14). The handwriting on the letter was very ______, none could ______ it.
a)    legible, write
b)    illegible, read
c)    original, recognize
d)    faint, notice
e)    shabby, identify

15). The delay in completing the task ______ can be attributed to their ______
a)    expeditiously, lethargy
b)    fully, punctuality
c)    economically, rigidity
d)    religiously, strictness
e)    carefully, perfectionism

16). Man needs food not ______ for the body but for the soul also. The satisfaction of his physical wants does not imply his ______.
a)    merely-contentment
b)    properly-superiority
c)    only-spirituality
d)    necessarily-commitment
e)    certainly-entitlement

17). It is said that knowledge is power. The hunger for power is ______ and therefore most difficult to ______.
a)    accumulative-subsume
b)    enormous-apply
c)    empowering-delegate
d)    insatiable-contain
e)    evolutionary-rationalize

18). Nothing undermines the communication of a changed vision more than ______ on the part of key ______ that seems inconsistent with the vision.
a)    anything-issues
b)    behaviour-players
c)    advocacy-managers
d)    something-personnel
e)    philosophy-problems

19). Mountains and hills are a ______ sight. I have always ______ to see them.
a)    extraordinary-advocated
b)    stupendous-encouraged
c)    loving-prepared
d)    joyful-imagined
e)    fascinating-longed

20). Poetry is the language of the imagination and the ______. It relates to whatever gives ______ pleasure or pain to the human mind.
a)    thinking-permanent
b)    analysis-temporary
c)    passions-immediate
d)    circumspection-sporadic
e)    visualization-constant

1).d)   2).b)   3).b)   4).b)   5).a)   6).a)   7).d)   8).b)   9).e)   10).c)                
11). d) 12). b) 13). c) 14). a) 15).e ) 16). b) 17). d) 18). c) 19). a) 20). d)

For more practice questions of English- Click Here



Previous Post
Next Post