IBPS Clerk 2015- Practice Reasoning Questions (Coding-Decoding)

Dear IBPS Clerk 2015 Aspirants practice Reasoning questions set of  Coding-Decoding for upcoming IBPS Clerk Exam. Try to solve these Coding-Decoding  and share time taken to solve these questions.



In Reasoning section for IBPS Clerk 2015- Puzzles, syllogism, inequality play important role in preliminary exam.

Study the following information carefully and answer the question given below:-

In a certain code ’GET  POSITIVE  THINKING  ALWAYS’ is written as ‘NI  GRO  IND  IAN’
‘HAPPY  AND  POSITIVE  THINKING’ is written as ‘AME IAN  CAN GRO’
‘AND  POSITIVE  RESULT  BETTER’ is wriien as ‘SOM  GRO  LIA AME’
'COULD  GET  AND  HAPPY' is written as ''CAN  AFR  NI  AME"

1. What is the code for the word “THINKING”?
(a) IND
(b) NI
(c) IAN
(d) CAN
(e) can not be determined.
 
2. What does “AME” stand for?
(a) HAPPY
(b) COULD
(c) POSITIVE
(d) AND
(e) RESULT

3. “AME NI TIK” can be code for _________.
(a)  AND GET SAD
(b) GET POSITIVE RESULT
(c) COULD AND FINE
(d) THINKING AND HAPPY
(e) ALWAYS BETTER THINKING

4. What is the code for “POSITIVE”?
(a) NI
(b) GRO
(c) SOM
(d) GRO
(e) LIA

5. What may be the code of “COULD ALWAYS BETTER”?
(a) NI CAN AFR
(b) AME NI GRO
(c) IAN  GRO  LIA
(d) AME IND GRO
(e) None of these
 
6. Find the missing term in the series:   4, 21, 64, 145, 276, ?
(a)   478
(b)   469
(c)   479
(d)   398
(e)   405

7. Find the next term in the series:   69, 54, 20, ?
(a)   0
(b)   8
(c)   12
(d)   14
(e)   16

8. Find the next term:   D7Y, G9V, K16R, P25M, ?
(a)    S41G
(b)   V41F
(c)    V41G
(d)   S40G
(e)   T39G

9. If “lizard” can be written as “ilazdr”, then “mumbai” can be written as “_________”.
(a)    Stpirt
(b)   Ktmutf
(c)    Pionms
(d)   Umbmia
(e)   Umbcit

10. If “kidney” can be written as “neihlq”, then “brain” can be written as “__________”.
(a)    Enfcu
(b)   Etfcu
(c)    Fecnu
(d)   Gnfdu
(e)   Neine

Answers
1.c
2. d
3. a
4. b
5. c
6. b
7. a
8. c
9. d
10. a


SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post