Reasoning Practice Questions for IBPS Clerk mains

Dear Bank Aspirants practice Reasoning questions set of Mixed Questions  upcoming IBPS Clerk Exam. Try to solve these questions  and share time taken to solve these questions.


In Reasoning section for IBPS Clerk 2015- Puzzles, syllogism, inequality play important role in preliminary exam.

1).How many such pairs of letters are there in the word DEVISED each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabetical series?
a)    None
b)    One
c)    Two
d)     Three
e)    None of these

2).Among D,E,F,G and H, each having a different height, F is taller than only D and G is shorter than E and taller than H. Who among the following is the tallest?
a)    E
b)    H
c)    G
d)    F
e)    None of these

3).In a certain code PIPE is written as’5954’ and REST is written as ‘8426’. How is ‘SITE’ written in that code?
a)    2468
b)    9526
c)    2964
d)    2694
e)    None of these

4).In certain code language FEMALES is written as OFHBUFN. How is ORDINAL written in that code language?
a)    NBPFSQJ
b)    PSEJOBM
c)    FSQJPBN
d)    FSQJNBP
e)    None of these

5).If red means orange, orange means blue, blue means green, green means black, black means white, and white means pink, then what is the color of a crow?
a)    Orange
b)    White
c)    Pink
d)    Blue
e)    None of these

Direction (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the given questions:

Eight Friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing the centre, but not necessarily in the same order. There are two females members in the group.
C sits third to the left of A and second to the right of E, who is not a male member. B is second to the right of C. D is second to the right of G, who is second to the right of A. There are three members between two female members. F is not on immediate right of C.

6). Who among the following sits on the immediate right of C?
a)    G
b)    H
c)    B
d)    D
e)    None of these

7). Which of the following pairs are immediate neighbors of H?
a)    C,B
b)    E,C
c)    A,G
d)    F,B
e)    None of these

8). Which of the following pairs represents female members?
a)    A,E
b)    D,B
c)    F,C
d)    B,E
e)    None of these

9).Who among the following is sitting opposite to A?
a)    C
b)    E
c)    D
d)    F
e)    None of these

10).Who among the following is third to the right of B?
a)    D
b)    E
c)    G
d)    F
e)    None of these

Answers:
1). c)
2). a)
 3). c)
 4). d)
 5). b)
6). b)
7). a)
8). d)
9). c)

10). c)

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post