Practice Quant Quiz Set-19 for LIC and railways

 Dear Bank Aspirants practice Quant Questions for upcoming LIC Exam, Railway and other exams. Try to solve these Mixed Questions and share time taken to solve these Mixed Questions  and your attempt.

Practice Quant Quiz Set-7 for LIC , SO and railways
Practice Quant Questions for Bank , Railway and LIC Exam.

Directions (Questions. 01 – 05): Given below are some questions followed by two statements each. Read the questions and answer which of the statement is/are sufficient to answer the question.

Mark your answer according to the following codes:
a)    If only statement I is sufficient to answer the question.
b)    If only statement II is sufficient to answer the question.
c)    If either statement I or statement II is sufficient to answer the question.
d)    If neither statement I nor statement II is sufficient to answer the question.
e)    If both statement are required to answer the question.

1). What is the gained profit percentage?
 I. 5% discount is given on marked price; if no discount were given profit     would be 20%.
 II. CP of the article is Rs. 5000.

2). What is the present age of father?
 I. The difference between father’s age and son’s age is 36 years.
 II. Son’s age is 1/7 of father’s present age.
Show/Hide Answer

3). What is the cost of painting the boundary of a rectangular park?
 I. The cost of painting is Rs. 5 per m. II. The length is twice its breadth.
Show/Hide Answer

4). What is the length of a train?
 I. It crosses a tree in 20 seconds.
 II. The speed of the train is 72 kmph.
Show/Hide Answer

5). What is the CI on a sum of Rs. 5000 in 2 years?
 I. The SI on the same sum at the same rate of interest for 5 years is Rs. 2000.
 II. The CI and the SI for one year are the same.
Show/Hide Answer

Directions (Questions. 06 -10): Each question below is followed by two statements A and B. you are to determine whether the data given in the statement is sufficient to answer the question. You should use the data and your knowledge of Mathematics to choose the possible answers. Give answer

a)    If the statement A alone is sufficient to answer the question but the statement B alone is not sufficient.
b)    If the Statement B alone is sufficient to answer the question but the statement A alone is not sufficient.
c)    If both statements A and B together are necessary to answer the question.
d)    If either statement A alone or statement B alone is sufficient to answer the question.
e)    If you cannot get the answer from the statements A and B together, but need even more data.

6). What is a three-digit number?
(A) The three-digit number is an exact multiple of 19.
(B) The first and the third digit are 7 and 9 respectively.

7). What is the age of T in the group of P, Q , R , S and T whose average age is 55 years?
(A) The average age of P and Q is 65 years.
(B) The average age of R and S is 60 years.

8). How many women can complete a piece of work in 25 days?
(A) 35 women can complete the same piece of work in 15 days.
(B) 25 men complete the same piece of work in 15 days.

9). What is the age of Sandeep?
(A) Sandeep is two times younger than Ramesh.
(B) Suresh’s age if four times that of Ramesh.

10). What is the perimeter of a semicircle?
(A) The radius of the semi-circle is equal to half the side of a square.
(B) The area of the square is 169 sq cm.

Answers:                              
1). e)
2). e)
3). d)
 4). e)
5). a)
6). c)
7). c)
8). a)
9).e)  
10). c)

Answers
1).e  To know profit percentage, SP and CP are required. SP can be known through (I), and (II) gives CP.


2).e From I. Let the present age of father be x years and that of son be y years.
Then, x – y = 36 ….. (i)
From II. y = x/7
Or, x = 7y ……(ii)
From (i) and (ii), we get
7y – y =36
Or, 6y = 36
y= 6 years
Hence, father’s age = 7 × 6 = 42 years

3).d From I. cost of painting is Rs. 5 per m
From II. The breadth of rectangular park = x
Then length = 2x
We can’t find the actual cost of painting the boundary of the rectangular park as length and breadth can’t be found from (I) and (II).

4).e From I. Time = 20 seconds
From II. Speed of the train = 72 kmph = 72 × (5/18) = 20m/s
From I and II. Length of the train = (20 × 20) = 400m.

5).a From I. T = 5 years, SI = Rs. 2000, P = Rs. 5000 (from statement)
:. Rate = (2000 ×100) /(5000 × 5) = 8%
:. CI = 5000 [[1+ (8/100)]2 -1] = Rs. 832

6).c From A and B. We get the numbers as 709, 719, 729, 739 …. 789, 799. of these, 779 is exactly divisible by 19.

7). cT’s age = Total age – sum of the age of (P + Q + R + S)
Total age = 5 × 55 = 275 years
Now, from A, P + Q = 2 × 65 = 130 years
From B, R + S = 2 × 60 = 120 years
From (A) and (B), P + Q + R + S = 130 + 120 = 250 years
So T’s age = 275 – 250 = 25 years

8). a From A. 35 women can complete the work in 15 days.
The same piece of work can be completed in 25 days by [(35 × 15) / 25=] 21 women.
Hence (A) alone is sufficient to answer the question.
From B. In this statement nothing has been said about women. So (B) is not sufficient.

9).e In both the statements nothing is mentioned about anyone’s absolute age.
Therefore, we can’t find the age of Sandeeep.

10).c  From A= Radius of the semicircle = (Side of square / 2)
From B. Side of the square = √169 = 13 cm
Now, from (A) and (B) together, perimeter of the semicircle = πr

= [(22/7) × (13/2)] = (286/14) = 20.42 cm


SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post