Quiz on Economic Survey 2015-16

Dear Readers, read quiz based on economic survey 2016-17. It will help you for upcoming Bank exams.



1. What was the economic growth registered by the Indian economy in the year 2015-16?
Ans-7.6%

2. Name the 4R that has been suggested in the Economic Survey 2015-16 to resolve the challenge of twin balance sheet problem?
Ans-Recognition, Recapitalization, Resolution, and Reform

3.  What was the level of foreign exchange reserves at the end of January 2016?
Ans-349.6 billion US dollars

4. According to WHO and UNICEF joint monitoring program, what percentage of rural Indians defecated in the open in 2015?
Ans-61

5. What is the proportion of economically active population (15-59 years) as per Sample Registration Survey of 2013?
Ans- 63.3%

6. What does Economic Survey 2015-16 mean by ‘exit problem’ mentioned as part of Chakravyuha Challenge being faced by the Indian economy?
Ans-  Indian economy allows for ease of entry of firms but exit of inefficient firm is limited

7.  What are the three ‘Is’ mentioned in the Economic Survey 2015-16 that are used to analyse the ‘exit problem’ that Indian economy has been facing with respect to very low productivity firms?
Ans-Interests, Institutions, Ideology

8. As per Budget Estimates (BE) 2015-16, what is the expenditure on health as a total expenditure on social services?
Ans-19.5%

9.  The revenue deficit and primary deficit as a percent of GDP according to Budget Estimates (BE) 2015-16 is.....?
Ans-2.8 and 0.7 respectively

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post