May 2016 Current Affairs Quiz Revision Part-I- Important Questions for SBI and UIICL

Dear Readers, we are providing May 2016 Current Affairs Quiz Revision Part -I for upcoming SBI clerk, SBI PO and UIICL Exams.

May 2016 Current Affairs Quiz Revision Part-I- Important Questions for SBI and UIICL

1. Who is the author of the book “Param Vir: A War Diary”?
Ans- Manju Lodha

2. Bhitarkanika Wildlife Sanctuary is located in which state of India?
Ans- Odisha

3. The book “Great Acceleration: How the World is Getting Faster, Faster” is authored by whom?
Ans- Robert Colvile

4. Archery World Cup was held at which place?
Ans- Shanghai, China

5. Who won World Championship title of Snooker in Sheffield?
Ans-Mark Selby

6. Which Bank has planned to introduce a performance management system for its 1.70 lakh employees to build individual accountability?
Ans- State Bank of India

7. Name the football club that was crowned champions of English Premier League?
Ans-Leicester City

8. Which Indian cricketer who was nominated for the prestigious Rajiv Gandhi Khel Ratna Award by BCCI in April 2016?
Ans- Virat Kohli

9. Name the scheme that was launched by PM Modi to provide cooking gas connections to five crore below-poverty-line beneficiaries over the next three years?
Ans- Pradhan Mantri Ujjwala Yojana

10. Who is appointed as the head of a three-member panel by the Supreme Court of India to oversee the functions of the Medical Council of India?
Ans- RM Lodha

11. Chinnar Wildlife Sanctuary (CWS) is located in which state of India?
Ans- Kerala

12. Name the off-shore patrol vessel (OPVs) that was launched by Goa-based defence shipyard, Goa Shipyard Limited (GSL)?
Ans- ICGS Shaurya

13. Which veteran film personality has been honoured with a special statue by the Switzerland government?
Ans- Late director Yash Chopra

14. Who has been appointed as Chief of the Naval Staff?
Ans- Vice Admiral Sunil Lanba

15. Who was appointed as Chief of Bureau of Civil Aviation Security (BCAS)?
Ans- Kumar Rajesh Chandra

16. The European Central Bank will permanently end production and issuance of which banknotes?
Ans- 500 euro

17. Who won 2016 Commonwealth Short Story Regional Prize?
Ans- Indian author Parashar Kulkarni

18. Name the Committee that give its recommendations on Yoga Education in Universities ?
Ans- H R Nagendra

19. Who was re-elected as Prime Minister of Ireland?
Ans- Enda Kenny

20. Who wrote the book titled Shashi Kapoor – the Householder, the Star?
Ans- Aseem Chhabra and Karan Johar

21. Which country‟s communication satellite “JCSAT-14” has been successfully launched by SpaceX?
Ans- United States

22. The World Athletics Day is observed on which date?
Ans- May 7

23. Who has been elected as the first Muslim Mayor of London?
Ans- Sadiq Khan

24. The Indian Army‟s battle exercise “Chakravyuh-II” has started in which state of India?
Ans- Rajsathan

25. Who won the Asian Kabaddi Championship 2016 (Circle Style)?
Ans- Pakistan

26. Who was appointed as head coach of Pakistan Cricket Team by the Pakistan Cricket Board?
Ans- Mickey Arthur

27. Who won the Philippines Presidential Election?
Ans- Rodrigo "Digong" Duterte

28. Who was appointed as Additional Solicitor General (ASG)?
Ans- Atma Ram Nadkarni

29. World Migratory Bird Day (WMBD) is observed across the world on......?
Ans- 10 May 2016

30. Who was appointed as managing director (MD) and chief executive officer (CEO) of Multi Commodity Exchange (MCX)?
Ans- Mrugank Paranjape

31. What percentage of FDI through Automatic Route permitted in Asset Reconstruction Companies?
Ans- 100%

32. What is the India‟s rank in The Economist‟s crony-capitalism index 2016?
Ans- 9th

33. Who was elected as the Chairman of the International Cricket Council (ICC)?
Ans- Shashank Manohar

34. Who was named as the NBA‟s Most Valuable Player?
Ans- Stephen Curry

35. Indian Navy launches underwater Harbour Defence Systems at which place ?
Ans- Visakhapatnam

36. Ranganathittu Bird sanctuary is loacted in which state of India?
Ans- Karnataka

37. World's biggest refugee camp was located in which country ?
Ans- Kenya

38. Which Bank has launched country‟s first contactless business credit card in association with Jet Airways for small and mid-sized enterprises (SMEs) ?
Ans- ICICI Bank

39. Who was named as first female secretary general of FIFA?
Ans- Fatma Samoura

40. Who is the author of the book “Chaos and Caliphate: Jihadis and the West in the Struggle for the Middle East”?
Ans- Patrick Cockburn



Previous Post
Next Post