Science Quiz for SSC CGL and Other exams

Dear SSC Aspirants, practice General studies questions for upcoming CGL 2016 and Other exams.

Science Quiz

Science Quiz - Biology for SSC CGL

1.In plants which of the following have the capability of cell division?
A.Parenchyma
B.Scelerenchyma
C.Xylem
D.Apical Meristem

2.The growth is plants is
A.limited to certain regions
B.uniform in all parts
C.limited to top region
D.Limited to roots only.

3.Intercalary meristems are found
A.at internodes and base of leaves
B.at growing tips of roots
C.beneath the bark
D.at the tips of stem

4.Cells of the tissue have dense cytoplasm, thin cellulose walls and prominent vacuoles. Identify the tissue.
A.Collenchyma
B.Scelerenchyma
C.Meristem
D.Parenchyma

5.Dead long and narrow cells in a plant belong to which tissue?
A.Parenchyma
B.Scelerenchyma
C.Collenchyma
D.Phloem

6. A low lying open area used to store city garbage is called ________.
A. Trash Bin
B. Landfill
C. Garbage House
D. Pond

7. The rotting and conversion of some materials into manure is called __________.
A. logging
B. recycling
C. composting
D. scraping

8. _________ is a place where earthworm is reared in plant nursery premises.
A. garbage bin
B. landfill
C. solid waste
D. compost pit

9. Red worms grind their food with the help of _______
A. gizzard
B. stomach
C. teeth
D. tentacles

10.Why hot food items should not be packed in polythene bags?
A. Polythene cools down the hot food.
B. Polythene bag may leak due to hot food.
C. Polythene reacts with hot food and produces cancer causing toxic products.
D. all of these

Answers
1. D
2. A
3. A
4. C
5. B
6. B
7. C
8. D
9. A
10.C

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post