Reasoning Quiz- Machine input

Directions (Q.1-5): Study the following information to answer the given questions.

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule. The following is an illustration of an input and rearrangement. (All the numbers are two-digit numbers.)
Input: goat 70 99 jump nor 80 fox 78 72 bids sit 75
Step I: bids goat 70 jump nor 80 fox 78 72 sit 75 99
Step II: fox bids goat 70 jump nor 78 72 sit 75 99 80
Step III: goat fox bids 70 jump nor 72 sit 75 99 80 78
Step IV: jump goat fox bids 70 nor 72 sit 75 99 80 78
Step V: nor jump goat fox bids 70 sit 99 80 78 75 72
Step VI: sit nor jump goat fox bids 99 80 78 75 72 70
And Step VI is the last step of the above input.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions, the appropriate step for the given input.
Input: 10 get 89 41 ace bed done 45 nor 73 60 made

1).How many steps will be required to complete the rearrangement?
a) Six
b) Nine
c) Eight
d) Seven
e) None of these

2).Which of the following represents the position of ‘73’ in Step V?
a) Fifth from the right
b) Fourth from the right
c) Sixth from the left
d) Fifth from the left
e) None of these

3).Which word/number would be at the seventh position from the left in the third step?
a) 60
b) get
c) 41
d) 45
e) None of these

4).Which step number is the following output?
Get done bed ace 10 41 nor made 89 73 60 45
a) Step III
b) Step I
c) Step II
d) Step IV
e) Step V

5).Which will be the second step?
a) ace 10 get 41 bed done 45 not 73 60 made 89
b) 10 get 89 41 ace bed done 45 nor 73 69 made
c) bed ace 10 get 41 done 45 nor 60 made 89 73
d) get done bed ace 10 41 nor made 89 73 60 45
e) None of these

Directions (Q.6-10): Study the following information carefully to answer the given questions.

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: have 19 sum 28 96 48 luck nice 78 rope 99 yes
Step I: luck 28 have 19 sum 96 48 nice 78 rope 99 yes
Step II: nice 48 luck 28 have 19 sum 96 78 rope 99 yes
Step III: rope 78 nice 48 luck 28 have 19 sum 96 99 yes
Step IV: sum 96 rope 78 nice 48 luck 28 have 19 99 yes
Step V: yes 99 sum 96 rope 78 nice 48 luck 28 have 19
And Step V is the last step of the above input. As per the rules in the above steps, find out in each of the following questions the steps for the input given below:
Input: 78 centre 2031 tomorrow position 45 52 what 60 with 28 help each

6).How many steps will be required to complete the arrangement of the above input?
a) Six
b) Four
c) Three
d) Seven
e) More than seven

7).Which step number would be the following output?
position 45 help 31 each 28 centre 20 78 tomorrow 52 what 60 with
a) V
b) IV
c) III
d) VI
e) None of these

8).What will be the position of ‘what’ in Step V?
a) 5th from right
b) 8th from left
c) 12th from left
d) 10th from right
e) None of these

9).Which of the following steps would be the last step but one?
a) VII
b) V
c) IV
d) VI
e) None of these

10).Which word/number would be at the seventh position from the right end in Step III?
a) 20
b) 78
c) tomorrow
d) position
e) None of these

Answers:
1). a) 
2). b) 
3). d) 
4). d) 
5). c) 
6). d) 
7). b) 
8). c) 
9). d) 
10). c)
Directions(1-5): The machine rearranges words and numbers in such a way that words are arranged in alphabetical order from left side while numbers are arranged in descending order from right side in each step.
Input: 10 get 89 41 ace bed done 45 nor 73 60 made
Step I: ace 10 get 41 bed done 45 nor 73 60 made 89
Step II: bed ace 10 get 41 done 45 nor 60 made 89 73
Step III: done bed ace 10 get 41 45 nor made 89 73 60
Step IV: get done bed ace 10 41 nor made 89 73 60 45
Step V: made get done bed ace 10 nor 89 73 60 45 41
Step VI: nor made get done bed ace 89 73 60 45 41 10

Directions (6-10): In every step a word and a number are arranged on the left end, pushing the rest of the line rightward. The word that comes first in the alphabetic order gets arranged first. Similarly, the smallest number is arranged first. If already arranged (as seen from input to Step I in the given illustration), we move to the next word in alphabetical order and the next larger number. This goes on until the rightward shifting leads to the following final arrangement of words and numbers at alternate positions – words in reverse alphabetical order, numbers in descending order
Input: 78 centre 20 31 tomorrow position 45 52 what 60 with 28 help each
Step I: centre 20 78 31 tomorrow position 45 52 what 60 with 28 help each
Step II: each 28 centre 20 78 31 tomorrow position 45 52 what 60 with help
Step III: help 31 each 28 centre 20 78 tomorrow position 45 52 what 60 with
Step IV: position 45 help 31 each 28 centre 20 78 tomorrow 52 what 60 with
Step V: tomorrow 52 position 45 help 31 each 28 centre 20 78 what 60 with
Step VI: what 60 tomorrow 52 position 45 help 31 each 28 centre 20 78 with
Step VII: with 78 what 60 tomorrow 52 position 45 help 31 each 28 centre 20

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post