Geography Quiz for SSC CGL and Other Exams

Dear Readers, Practice geography quiz for SSC CGL and other exams.

                                            Geography Quiz for SSC CGL and Other Exams

1. The highest point of the Nilgiri Hills is ________.
A) Kalsubai
B) Salher
C) Doddabetta
D) Push

2. India is a tropical country but has a monsoonal climate because _______.
A) Its real extent is vast
B) It is surrounded by the sea
C) The Himalayas provide the barrier effect
D) Land and sea breeze create monsoons

3. The State which tops in the production of rubber is ____________.
A) Tamil Nadu
B) Karnataka
C) Kerala
D) Orissa

4. The Indian rivers of the indus Basin are ___________.
A) Sutlej, Beas and Ravi
B) Ganga, Beas and Sutlej
C) Betwa, Sone and Kosi
D) Gomati, Kosi, Gandak

5. _________ state has the biggest area in India.
A) Maharashtra
B) Madhya Pradesh
C) Rajasthan
D) uttar Prades

6. The smallest Union Territory of India is __________.
A) Lakshadweep
B) Pondicherry
C) Daman and Diu
D) Dadar and Nagar Haveli

7. Gujarat is noted for the cultivation of ____________.
A) Cotton
B) Sugarcane
C) Saffron
D) Jute

8. The plateau rich in minerals in India is _________.
A) Malwa plateau
B) Chhota Nagpur Plateau
C) Deccan Plateau
D) Mysuru Plateau

9. Indian Standard Maridian passes through the states of UP,MP and ____________.
A) AP and Karnataka
B) Karnataka and Tamilnadu
C) AP and Tamilnadu
D) Orissa and AP

10. With which set of following countries has Arunachal Pradesh common border?
A) Bhutan,Bangladesh & China
B) Myanmar, Bagladesh & china
C) Bhutan, China & Myanmar
D) Bhutan, Bangladesh & Myanmar

1. C
2. C
3. C
4. A
5. C
6. A
7. A
8. B
9. D
10. C



Previous Post
Next Post