Reasoning Mixed Quiz for IBPS and RBI

Directions (Q. 1-5 : Study the following information carefully and answer the questions given below:
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and its rearrangement.


Input :total 23 rat 12 14 all 56 van care 34 48 wall
Step I :12 total 23 rat 14 56 van care 34 48 wall all
Step II :14 12 total 23 rat 56 van 34 48 wall all care
Step III :23 14 12 total 56 van 34 48 wall all care rat
Step IV :34 23 14 12 56 van 48 wall all care rat total
Step V :48 34 23 14 12 56 wall all care rate total van
Step VI :56 48 34 23 14 12 all care rat total van wall
And Step VI is the last step of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

Input : the one 25 29 bank true 19 36 end for 32 pen 42 72

1. Which step number is the following output?
32 29 25 19 the true 36 pen 42 72 bank end for one
(a) Step V
(b) Step VI
(c) Step VII
(d) Step IV
(e) None of the above

2. Which word/number would be at the 5th position from the right in Step V?
(a) true
(b) 42
(c) the
(d) 19
(e) None of the above

3. Which of the following represents the position of ‘true’ in the last step?
(a) Sixth from the right
(b) First from the right
(c) Third from the right
(d) Eighth from the left
(e) None of the above

4. How many elements are there between ’19’ and ‘true’ in Step III?
(a) Three
(b) Eight
(c) Five
(d) Six
(e) None of the above

5. How many steps will be required to complete the above input?
(a) Seven
(b) Eight
(c) Nine
(d) Ten
(e) None of the above

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:

There are six trees Shane, Smith, Seena, Swati, sristi and Suchi of different heights. There are three trees on each side of the road. These six trees are Mango, Guava, Neem, Emblic, Plum and Peepal. The shortest is exactly opposite the Neem tree. Suchi is an Emblic tree and is exactly between Shane and Swati. Sristi is the tallest tree and is exactly opposite the Mango tree. Peepal tree is exactly opposite Shane, which is Plum tree. Neem tree Smith is opposite Suchi. Seena is not a Guava tree but is shorter than Shane, which is shorter than Swati and Smith. Mango tree is not shorter than Neem tree.

6. Which of the following trees is the second tallest tree?
(a) Plum
(b) Neem
(c)Peepal
(d) Can’t be determined
(e) None of the above

7. Which of the following trees is diagonally opposite the Peepal tree?
(a) Plum
(b) Mango
(c) Neem
(d) Guava
(e) None of the above

8. Which of the following is the second shortest tree?
(a) Seena
(b) Swati
(c) Smith
(d) Can’t be determined
(e) None of the above

9. Which of the following is the tallest tree?
(a) Peepal
(b) Neem
(c) Guava
(d) Can’t be determined
(e) None of the above

10. Which of the following statements is true?
(a) Sristi is a Mango tree.
(b) Smith is the second tallest tree.
(c) Shane is taller than Peepal and Emblic tree.
(d) Neem tree is shorter than Plum tree.
(e) None is true

Answers
1-d
2-e
3-b
4-e
5-a
6-e
7-b
8-a
9-c
10-c

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post