Science Quiz- Biology for SSC

1. Name the pigment which gives red colour to the blood in mammals.
A.Globulin
B.Haemoglobin
C.Plasma
D.Platelets
2. The fluid part of the blood is called _______
A.RBCs
B.Plasma
C.Haemoglobin
D.WBCs

3.The matrix of blood is known as
A.Plasma
B.Serum
C.RBC and WBC
D.WBC and platelets

4. Upper chambers of a human heart are called?
A.atria
B.ventricles
C.pulmonary vein
D.vena cava

5. The filtering of blood through an artificial kidney is called ________
A.circulation
B.transportation
C.dialysis
D.diffusion

6. Name the scientist who discovered blood circulation?
A.Isaac Newton
B.Christiaan Barnard
C.William Harvey
D.William Thomson

7. The major excretory product in humans is ________
A.uric acid
B.ammonia
C.faeces
D.urea

8. Vascular tissues that transport water and nutrients in plants are called _________.
A.Veins
B.Phloem
C.Xylem
D.Root Hairs

9. Phloem helps in the transport of _________ in plants.
A.Food
B.Water
C.Minerals
D.Carbon dioxide

10. Blood from various parts of the body is returned to the
A.Right ventricle
B.Right atrium
C.Left ventricle
D.Left atrium

11. The life span of RBC
A.100 days
B.110 days
C.120 days
D.130 days

12. The ratio of WBC and RBC is
A.1:60
B.1:600
C.1:6000
D.1:60000

13. During blood coagulation, thromboplastin is released by
A.RBC
B.Blood plasma
C.Leucocytes
D.Clumped platelets and damaged tissues

14. The life span of WBC is approximately
A.Less than 10 days
B.Between 20-30 days
C.Between 2-3 months
D.More than three months

15. The normal level of Haemoglobin per 100 ml of blood in women is
A.14g
B.18 g
C.20 g
D.10 g

Answer
1-B
2-B
3-B
4-A
5-C
6-C
7-D
8-C
9-A
10-B
11-C
12-B
13-D
14-B
15-A

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post