Spotting Error- BOM, IBPS PO, Clerk

English Questions- phrase replacement

In English section for IBPS - Comprehension, Cloze test, Fill in the Blanks , rearrangement, spotting errors play important role in preliminary exam.


Direction(01-10): Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer, if there is no error, the answer is ‘e’ (Ignore errors of punctuation, if any).

1). I live on a top floor (a)/ of an old house. (b)/ When the wind blows (c)/ all the windows rattle. (d)/ No error (e)

2). Had he not reached in time (a)/ he would have missed (b)/ a golden opportunity which comes (c)/ once in a while. (d)/ No error (e)

3). The Ministry of Labour conducts its basic survey (a)/ on trade unions each year (b)/ gathering information with all (c)/ labour unions as of June c0. (d)/ No error (e)

4). Stories have always been used (a)/ as a powerful tool for (b)/ communicating vital information from (c)/ one generation to another. (d)/ No error (e)

5). We all are indebted to him (a)/ for holding not only high moral values (b)/ but also rendering dedicated services (c)/ for the betterment of human race. (d)/ No error (e)

6). She suddenly blurted a) / on the secret b) /she did not c) / want to reveal. d) / No error e)

7). It is ironic that a) / Pakistan still called a democracy b) / with so much of debauchery perpetrated by c) / their politicians, the media and the judiciary. d) / No error e)

8). He adjusted the brake a) / to stop the car b) / when he saw a pit c) / in the middle of the road. d) / No error e)

9). Five-star hotels a) / are very comfortable b) / but I cannot afford c) / the charges. d) / No error e)

10). Former President of India a) / Dr. SD Sharma gifted b) / his enormous collections of books c) / to the Bhopal library. d) / No error e)

Answers:
1). a)
2). e)
3). c)
4). e)
5). b)
6). b)
7). b)
8). a)
9). e)
10). c)

Explanations:

1).a
The article ‘the’ is used before physical place (position) like ‘top’, ‘bottom’ etc. So, we say ‘the top’, ‘the bottom’. Now, it is clear that, the error is in part (a) of the given sentence. Here, ‘a top’ should be replaced with ‘the top’.

2).e

3). c
Replace ‘with’ with ‘about’.

4).e

5).b
“Not only ... but also” connects two words in same parts of speech. Therefore, if ‘not only’ is followed by a noun ‘but also’ is also followed by a noun. Similarly, they can be followed by two participles. In the given sentence, holding and rendering are two participles. As ‘but also’ is followed by ‘rendering’ so ‘not only’ must be followed by holding (participle). Therefore, ‘for holding not only’ should be substituted with ‘for not only holding’.

6). b
Replace ‘on’ with ‘out’

7).b
Add ‘is’ before ‘still’

8). a
Replace ‘adjusted’ with ‘applied’

9).e

10). c
Replace ‘collections’ with collection’

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post