Important Science Questions for SSC CHSL set-2

Dear SSC Aspirants, practice Science questions for upcoming SSC CHSLand  Other exams.

Science Quiz

1.Food wrappd in newspaper is likely to get contaminated with
(a) lead
(b) aluminium
(c) iron
(d) magnesium

2. Which one among the following industries produces the most biodegradable wastes?
(a) Thermal power plants
(b) Food processing unites
(c) Textile mills
(d) Paper mills

3. The non-biotic pollutant of underground water is
(a) bacteria
(b) algae
(c) arsenic
(d) viruses

4. Global warming is expected to result in
(a) increase in level of sea
(b) change in crop pattern
(c) change in coastline
(d) All of the above

5. Which one of the following is not a part of India’s NationalAction Plan on Climate Change (NAPCC)?
(a) National Mission on Sustainable Habitat
(b) National Water Mission
(c) National Mission on Pollution Control
(d) National Mission for Sustainable Agriculture

6. Sea level is expected to rise because of warmer climate due to the following
(a) oceans expand as they get warmer
(b) glaciers and ice-sheets melt
(c) Both‘a’ and ‘b’
(d) None of the above

7. Chipko movement was basically against
(a) Water pollution
(b) Noise pollution
(c) Deforestation
(d) Cultural pollution

8. As an ecosystem, wetlands are useful for which of the following ?
(a) For nutrient recovery and cycling
(b) For releasing heavy metals through absorption by plants.
(c) In reducing siltiation of rivers by retaining sediments
(d) All the above

9. The cycling of elements in an ecosystem is called
(a) Chemical cycles
(b) Biogeochemical cycles
(c) Geological cycles
(d) Geochemical cycles

10. Which one of the following is the most stable ecosystem ?
(a) Desert
(b) Mountain
(c) Ocean
(d) Forest

Answers 
1.(a)
2.(b)
3.(c)
4.(d)
5.(c)
6.(c)
7.(c)
8.(d)
9.(b)
10.(c)

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post