Reasoning Quiz for SSC CHSL set 3

Practice Reasoning quiz for upcoming ssc 10+2 and other exams.




Directions (1-5): Select the related letters/word/ number/figure from the given alternatives.

1. 248 : 3 : : 328 : ?
(a) 7
(b) 5
(c) 4
(d) 6

2. 212: 436::560:?
(a) 786
(b) 682
(c) 784
(d) 688

3. VXZ : JLN : : GIK : ?
(a) QSO
(b) QRS
(c) OQS
(d) LMO

4. Command: Order:: Confusion :?
(a) discipline
(b) Clarity
(c) Chaos
(d) Problem

5. FRIEND : FPIBNZ : : MENTOR :
(a)MCNOQN
(b) MCNQON
(c) MNCNOQ
(c) CMQNNO

6. If SUMMER is coded as RUNNER, the code for WINTER will be.
(a) SUITER
(b) VIOUER
(c) WALKER
(d) SUFER

7. In a certain language, PLAY is coded as QOFF. How is GAME coded in same language?
(a) HDSM
(b) HERK
(c) HDRL
(d) HFQK

8. In a certain language, CELL is coded as 97. How is HOME coded in same language?
(a) 57
(b) 66
(c) 79
(d) 97

9. Introducing Reena, Monu said, “She is the only daughter of my mother’s housband then how Reena related to monu.”
(a) Aunt
(b) Niece
(c) Cousin
(d) sister

10. If X is the brother of the son of Y’s son. How is X related to Y?
(a) Son
(b) Brother
(c) Grandson
(d) Uncle

Answers 
1.(c)
2.(C)
3.(c)
4.(c)
5.(b)
6.(b)
7.(c)
8.(d)
9.(d)
10.(c)

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post