Reasoning Quiz for SSC CHSL

Practice Reasoning quiz for upcoming ssc 10+2 and other exams.


1. QPRS : TUWV : : JIKL : ?
(a) MNOP
(b) MNPO
(c) NMOP
(d) NMPO

2. FJUL : BOQQ : : LHRX : ?
(a) BKPR
(b) MNCC
(c) HRYY
(d) HMNC

3. CLOSE : DNRWJ : : OPEN : ?
(a) PRHR
(b) PRJQ
(c) RPJB
(d) RZWR

4. ? : ALKLO : : WOULD : TLRIA
(a) BLOCK
(b) BARGE
(c) CONES
(d) DONOR

5. ? : DURXQG : : POLICE : SROLFH
(a) ARMOUR
(b) AROUND
(c) GROUND
(d) SHOULD

Directions (Q. 6-10): In each of the following questions, choose that set of numbers from the alternative sets, that is similar to the given set. 

6. Given set : (2, 14, 16)

(a) (2, 7, 8)
(b) (2, 9, 16)
(c) (3, 21, 24)
(d) (4, 16, 18)

7. Given set : (3, 18, 36)
(a) (2, 10, 16)
(b) (4, 24, 48)
(c) (6, 42, 48)
(d) (12, 72, 96)

8. Given set : (6, 15, 28)
(a) (46, 56, 66)
(b) (50, 59, 71)
(c) (60, 67, 72)
(d) (60, 69, 82)

9. Given set : (81, 77, 69)

(a) (56, 52, 44)
(b) (64, 61, 53)
(c) (75, 71, 60)
(d) (92, 88, 79)

10. Given set : (32, 24, 8)
(a) (26, 32, 42)
(b) (34, 24, 14)
(c) (24, 16, 0)
(d) (42, 34, 16)

ANSWER
1.b
2.d
3.a
4.d
5.b
6.c
7.b
8.d
9.a
10.c

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post