Synonyms for SSC CGL Mains, CHSL

Dear Readers, Practice English Quiz for SSC Mains, CHSL.


                                         

Directions(Q1-10): Select the word having the same meaning as the given word.

1. Vituperation
(a) Moisture
(b) Parallel
(c) Malediction
(d) Recover

2. Repeal
(a) Sharp
(b) Applaud
(c) Acceptance
(d) Abrogation

3. Foreclose
(a) Shut out
(b) Nearby
(c) Liberty
(d) Indicate

4. Qualm
(a) Concavity
(b) Amplitude
(c) Misgiving
(d) Repute

5. Controversial
(a) Pulse
(b) Polemic
(c) Record
(d) Integrity

6. Elation
(a) Happiness
(b) Naturalize
(c) Poverty
(d) Parsimony

7. Apportionment

(a) Coexist
(b) Period
(c) Appoint
(d) Dispensation

8. Vaunt
(a) Lack
(b) Sufferance
(c) Resign
(d) Boast

9. Equivocal
(a) Questionable
(b) Resistance
(c) Actual
(d) Fall apart

10. Fetid

(a) Comical
(b) Ornament
(c) Stinking
(d) Regular

Answers
1. Ans. (c)
Sol. Vituperation- bitter and abusive language.

2. Ans. (d)
Sol. Repeal-revoke or annul (a law or act of parliament)., abrogation-the repeal or abolition of a law, right, or agreement.

3. Ans. (a)
Sol. foreclose- to shut out; bar, to prevent or hinder

4. Ans. (c)
Sol. Qualm -an uneasy feeling of doubt, worry, or fear, especially about one's own conduct; a misgiving.

5. Ans. (b)
Sol. Polemic-a strong verbal or written attack on someone or something.

6. Ans. (a)
Sol. Elation -great happiness and exhilaration.

7. Ans. (d)
Sol. Apportionment -the action or result of apportioning something.

8. Ans. (d)
Sol. Vaunt -boast about or praise (something), especially excessively.

9. Ans. (a)
Sol. Equivocal -open to more than one interpretation; ambiguous.

10. Ans. (c)
Sol. Fetid -smelling extremely unpleasant.

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post