Banking Quiz for IDBI, NIACL

Dear Readers, Banking Awareness Questions play important role in Banking exams. Around 50-60% of questions come from Banking Awareness which includes recent Banking updates also.


Banking Awareness Quiz for IBPS PO, Clerk, SBI PO,Clerk, IBPS RRB PO, Clerk, RBI Assistant, NIACL, India Post and Other competitive exams.

1). First state cooperative bank to have its own “Ru­Pay” ATM cum Debit Card is ?
a) HP
b) Bihar
c) AP
d) Rajasthan
e) None of these

2). In EDLI, what is the meaning of L?
a) Limit
b) Linked
c) Lower
d) Listed
e) Loan

3). Mortgage is Security on:
a) Immovable Property
b) Movable Property
c) Both Movable and Immovable Property
d) cannot be determined
e) None of these

4). It is a tax which is levied at the same rate at all income levels.

a) Progressive Tax
b) Regressive Tax
c) Proportional Tax
d) Sales Tax
e) None of these

5). The debit card holder can perform which of the following functions ?
a) Make Point of Sale (POS) purchase
b) Recharge Pre­paid mobile phones
c) Pay Life Insurance premium
d) Make donation
e) All of the above

6). Bank Rate is……….?
a) Rate at which commercial banks borrow long term funds from Central Bank.
b) Rate at which commercial banks borrow Short term funds from Central Bank.
c) None of these
d) Both 1 and 3
e) cannot be determined

7). What is used to manage cash flows in different currencies?
a) Credit crunch
b) Arbitrage
c) Mirco credit
d) Currency swap
e) None of these

8). There are _______ promoter banks in National Payments Corporation of India (NPCI).
a) 6
b) 7
c) 8
d) 10
e) 9

9). The govt. of India replaced the FERA by……….?
a) FEMA
b) FRBMA
c) Monopolies Act
d) FRTP
e) None of these

10). Increase in Service tax came is effective from?
a) 1st june 2016
b) 1st May 2016
c) 1st Aug 2016
d) 1st July 2016
e) None of these

Answer:
1).a)
2).b)
3).a)
4).c)
5).e)
6).a)
7).d)
8).d)
9).a)
10).a)

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post