Puzzles for IDBI, IBPS Exams

Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully to answer the given questions.

There are five married couples in a family and there is a child to every couple. Ages of children are – 3, 5, 6, 4 and 9 years. Names of male are – M, N, O, P and Q. Name of children are A, B, C, D and E. Name of females are G, H, I, J and K. Name of M’s child is not C and E and he is not the eldest and the youngest. Age of I’s child is 6 years and her husband is one among N, O and Q. Age of D is 3 years but she is not a child of O. A’s age is multiple of 3 but she is not a child of M and G. H’s husband is O or Q. Age of K’s child is 5 years but the name of child id not B and E. G is wife of O.

1). What is the name of M’s wife?
a) I
b) J
c) G
d) H
e) K

2). What is the name and age of P’s child?

a) B and 6
b) E and 9
c) C and 4
d) C and 5
e) Can’t be determined

3). What are the names of Q’s wife and his child?
a) H and D
b) I and A
c) H and C
d) I and D
e) Can’t be determined

4). Name the mother-father and age of E?
a) I, N and 6
b) G, O and 9
c) I, O and 6
d) G, N and 9
e) Can’t be determined

5). Find the age of B?
a) 3
b) 4
c) 6
d) 9
e) 5

Directions (Q. 6-10): Following questions are based on the information given below.

Tom, Joy, Ricky, Smith, Nickole, Moorie and Megan are seven friends who left for seven different destinations Australia, England, South Africa, Ireland, Canada, Holand and Zimbabwe ----- each one on a different day of the week. Ricky left for Zimbabwe on Monday. On the last day of the week, the person left for Ireland. Nickole left on the next day of Tom, who left for Holand on the next day of Megan. Smith left for Canada on Friday. Joy left neither for South Africa nor for Ireland and Megan left for Australia.

6). On which day of the week did Joy leave?
a) Sunday
b) Saturday
c) Wednesday
d) Data inadequate
e) None of these

7). Who left for Ireland?
a) Nickole
b) Tom
c) Moorie
d) Data inadequate
e) None of these

8). On which day of the week did Nickole leave?
a) Tuesday
b) Thursday
c) Sunday
d) Wednesday
e) None of these

9). Which of the following combinations of person-place is not correct?
a) Ricky-Zimbabwe
b) Tom-Holand
c) Nickole-SA
d) Moorie-Ireland
e) All correct

10). Who left on Tuesday?
a) Tom
b) Megan
c) Joy
d) Moorie
e) None of these

Answers:
1). b) 
2). d) 
3). a) 
4). b) 
5). b) 
6). b) 
7). c) 
8). b) 
9). e) 
10). b)

Solution 1-5
 Solution 6-10

Tags- Puzzle for Bank exams, Reasoning for Bank exams

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post