Sitting Arrangement for IDBI exam

Directions (Q. 1-5): These questions are based on the following information.

                            

Seven Boys – Saurav, Karan, Pawan, Gautam, Dhananjay, Harshit and Rahul are sitting in a row facing the same direction. We have the following information about their arrangement – Dhananjay is two places away from Pawan. Rahul is to the left of Saurav. Karan is three places away to the right of Harshit. Saurav is to the immediate right of Dhananjay. There are exactly three boys between Gautam and Saurav.

1). Find the number of boys who are between Dhananjay and Gautam.

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
e) Can’t be determine

2). If Harshit is second from the left end of the row, who is at the extreme right of the row?
a) Saurav
b) Karan
c) Pawan
d) Gautam
e) Can’t be determine

3). Rahul is the third from the left end of the row, then at what place is Saurav from the right end of the row?
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Fifth
e) Immediate

4). If Pawan is third from left end of the row, then find the number of boys who are between Saurav and Harshit?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) Four

5). If Rahul is two places away to the right of Harshit, then who is at the extreme right of the row?
a) Pawan
b) Saurav
c) Karan
d) Gautam
e) Rahul

Directions (Q. 6-10): These questions are based on the following information.

Five people P, Q, R, S, T are sitting on a straight line facing South. Another group V, W, X, Y, Z is sitting facing North. The two groups are facing each other.
S is facing V and second to the right of T, who is sitting on a corner. Y is second to the left of Z. R is third to the right of P. W is sitting on the left corner.

6). Which of the following pairs is facing towards each other?
a) PV
b) TW
c) RV
d) YQ
e) ZQ

7). Which of the following pairs is sitting on the corner of the line facing North?
a) XY
b) VX
c) WV
d) ZW
e) XW

8). What is the position of y with reference to X?
a) Fourth right
b) Third left
c) Third right
d) Second right
e) None of these

9). Which of the following is sitting exactly in the middle of the line facing South?
a) S
b) Q
c) T
d) P
e) R

10). If R is related to X and T is related to W in a certain way, then which of the following would be related to each other, following the same pattern?
a) QZ
b) PY
c) SY
d) Both (1) and (2)
e) None of these

Answers:
1). b) 
2). a) 
3). a) 
4). b) 
5). a) 
6). d) 
7). e) 
8). b) 
9). a) 
10). d)

Tags- Reasoning Quiz, Reasoning for Bank exams, IBPS Exams

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post