Geography Quiz for SSC CGL 2017 Set-3

Dear Readers, Practice geography quiz for SSC CGL and other exams.


1.  Which one of the following States in India has broadest continental shelf?
(a) Andhra Pradesh
(b) Gujarat 
(c) Karnataka 
(d) Tamil Nadu

 2 .The Kulu Valley is situated between____
(a) Ladakh and Pirpanjal 
(b) Ranjoti and Nag Tibba
(c) Lesser Himalayas and Siwalik
(d) Dhauladar and Pirpanjal

3.The arrangement of planets with smallest on either ends and big planet in the middle, supports which one of the following theories of origin of the solar system?
(a) Big Bang theory                
(b) Tidal hypothesia
(c) Binary Star theory           
(d) Cepheid theory

4.The epoch that we currently live in is called the:
(a) Holocene
(b) Pleistocene
(c)  Pliocene
(d)  Miocene

5.Tertiary period had five epochs. Select the correct order in which these epochs appeared in the geological time scale from ancient to more recent times—
(a)  Palaeocene — Oligocene — Miocene — Eocene Pliocene
(b)  Palaceocene — Palaeocene — Miocene — Eocene—Pliocene
(c)   Oligocene — Palaeocene — Miocene — Eocene — pliocene
(d)  Palaeocene — Eocene — Oligocene — Miocene — Pliocene

 6. Which one of the following rivers does not originate in India?
(a) Beas
(b) Chenab
(c) Ravi
(d) Sutlej

7. Oil is found in petroliferous rock. Which one among the following structures demonstrates an ideal trap?
(a)  Horizontal structure
(b)  Fault structure
(c)  Synclinal structure
(d)  Anticlinal structure

8.Composite volcanic cone is also called strata cone because of the :
(a)  alternating sheets of lava and pyroclastic materials
(b)  uneven streams of lava flow
(c)   cataclysmic eruption
(d)  eruption of lava flow from a fissure
       
9.The cup-shaped mouth of the volcano is :
(a) Crater                                   
(b) Cinder cone
(c) Focus                                     
(d) Epicentre
       
10.Creators or calderas are—
(a)  Rift valley
(b)  Hollows created by removed of volcanic cones
(c)   Sink holes           
(d) Pot holes

Answer
1-b
2-d
3-b
4-a
5-d
6-d
7-d
8-a
9-a
10-b

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post