Indian Polity Quiz for Upcoming SSC Exams

Dear SSC Aspirants, practice Polity questions for upcoming Railway, CGL 2017 and Other exams.

Polity Quiz

Q1. Which of the following enjoys the distinction of being the first recognized leader of the Opposition in the Lok Sabha?
(a) AK Gopalan                 
(b) YB Chavan
(c) Shyama Prasad Mukerjee
(d) Indira Gandhi

Q2.The Supreme Court tenders advice to the President on a matter of law or fact.
(a) on its own
(b) only if he seeks such advice
(c) only if the matter relates to Fundamental Rights of citizens
(d) only if the issue poses a threat to the unity and integrity of the country

Q3.The judges of the Supreme Court, after retirement, are not permitted to carry on practice before
(a) the Supreme Court
(b) the High Courts
(c) the district and session courts
(d) any of the above

Q4.The main advantage of the Standing Committee is
(a) The Parliament is able to examine the grants of all ministries and departments in detail.
(b) The Parliament is able to concentrate on the examination of demands of some ministries.
(c) The Parliament is absolved of the responsibility of examining the grants of the ministries and departments.
(d) None of the above.

Q5.The Lok Sabha can be dissolved before the expiry of its term by
(a) the President at his discretion
(b) the President on the advice of the Prime Minister
(c) the Prime Minister in consultation with the Speaker
(d) none of the above

Q6.The writ of Certiorari is issued by a superior court
(a) to an inferior court to stop further proceedings in a particular case
(b) to an inferior court to transfer the record of proceedings in a case for its review
(c) to an officer to show his right to hold a particular office
(d) to a public authority to produce a person detained by it before the court within 24 hours

Q7.How many types of writs can be issued by the Supreme Court?
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 6

Q8.Members of the UPSC can be removed from office before the expiry of their term by
(a) the Prime Minister
(b) the Chairman of the UPSC
(c) the President on the recommendation of the Supreme Court
(d) the President on the recommendation of the Parliament

Q9.The President may send the advice received from the Council of Ministers on a matter back to them for reconsideration. This power can be exercised by him ... on the same matter.
(a) Once
(b) Twice
(c) Thrice
(d) Any number of times

Q10.A national emergency remains in operation, with the approval of the Parliament, for
(a) A maximum period of three years
(b) A maximum period of one year
(c) A maximum period of six months
(d) An indefinite period

Answers
1-b
2-b
3-d
4-a
5-b
6-b
7-c
8-c
9-a
10-c

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post