Important History Questions for SSC CGL 2017 Tier-1

1.Which of the following were NOT one of the royal patrons of Jainism? 
(a) Satvahanas
(b) Gangas
(c) Chalukyas of Gujarat
(d) Rashtrakutas


2.Which of the following rulers did not belong to the Sunga dynasty? 
(a) Bhagvata
(b) Vasudeva
(c) Devabhuthi
(d) Agnimitra

3.Who was the court physician of Kanishka? 
(a) Nagasena
(b) Susruta
(c) Charaka
(d) Asvagosha

4.Who was the founder of Sunga Dynasty? 
(a) Pushyamitra
(b) Agnimitra
(c) Devabhuthi
(d) Kirtivarman

5.According to the most commonly accepted view, Kanishka ascended the throne in
(a) 78 AD
(b) 58 AD
(c) 125 AD
(d) 248 AD


6.Who among the following British persons admitted the Revolt of 1857 as a national revolt?
(a) Lord Dalhousie
(b) Lord Canning
(c) Lord Ellenborough
(d) Disraelli

7.Lord Curzon is best known for which of the following?
(a) Universities Act 1904
(b) Partition of Bengal in 1905
(c) Indian Council Act 1892
(d) Government of India Act 1909

8.Who was the first Chief Justice of Supreme Court of Calcutta?
(a) Hyde 
(b) Elijah Impey
(c) Lemaistre 
(d) Monson

9.The policy of ‘Masterly Inactivity’ was associated with
(a) Lord Wellesley 
(b) Lord Dalhousie
(c) John Lawrence 
(d) Lord Curzon

10.Who was the President of Lucknow Session of Indian National Congress (1916)?
(a) Mohammad Ali Jinnah
(b) Ambika Charan Majumdar
(c) Madan Mohan Malaviya
(d) Annie Besant


Answers
1-a
2-b
3-c
4-a
5-b
6-d
7-b
8-b
9-c
10-b

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post