SSC CGL 2017- English quiz

SSC CGL 2017- English quiz

Directions (1-10): In these questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the word given in the question.

Q1. Augury
(a) dispute
(b) altar
(c) place of refuge
(d) omen


Q2. Ecstasy
(a) exhausted
(b) strong
(c) joy
(d) greed

Q3. Effusion
(a) shocking
(b) exclamation
(c) compensation
(d) pouring forth

Q4. Emancipate
(a) set free
(b) exist
(c) correct morally
(d) restrain

Q5. Enigma
(a) reply
(b) puzzling
(c) praise
(d) lowest point

Q6. Eulogistic
(a) prank
(b) wanderer
(c) well-settled
(d) praising

Q7. Carcass
(a) mind
(b) association
(c) soul
(d) dead body

Q8. Contingency
(a) autonomous
(b) independence
(c) originality
(d) occurrence

Q9. Gluttony
(a) satisfaction
(b) beatitude
(c) sadness
(d) greedy

Q10. Ingenuous
(a) sly
(b) honest
(c) wily
(d) prepare

SSC CGL 2017- English quiz Answers
1. Ans. (d)
Sol. Augury- a sign of what will happen in the future; an omen.

2. Ans. (c)
Sol. Ecstasy - an overwhelming feeling of great happiness or joyful excitement.

3. Ans. (d)
Sol. Effusion -an instance of giving off something such as a liquid or gas.

4. Ans. (a)
Sol. Emancipate -set free, especially from legal, social, or political restrictions.

5. Ans. (b)
Sol. Enigma -a person or thing that is mysterious or difficult to understand.

6. Ans. (d)
Sol. Eulogistic - formally expressing praise

7. Ans. (d)
Sol. Carcass- the dead body of an animal.

8. Ans. (d)
Sol. Contingency -a future event or circumstance which is possible but cannot be predicted with certainty.

9. Ans. (d)
Sol. Gluttony -habitual greed or excess in eating.

10. Ans. (b)
Sol. Ingenuous -(of a person or action) innocent and unsuspecting.

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post