SSC CGL 2017 Pre-exam- GS Questions

SSC CGL 2017 Pre-exam- GS Questions

Q1. Which one of the following books is the official History of Revolt of 1857?
(a) Theories of Indian Mutiny
(b) Eighteen Fifty Seven
(c) The Sepoy Muting and the Revolt of 1857
(d) None of these

Q2. Who said, “Like summer gale revolt of Meerut was unprecedented and short-lived”?
(a) S.N. Sen 
(b) R.C. Majumdar
(c) S.B. Chaudhari 
(d) V.D. Savarkar

Q3. Who is rightly called the ‘Father of Local Self Government’ in India?
(a) Lord Curzon 
(b) Lord Hardinge
(c) Lord Lytton 
(d) Lord Ripon

Q4. Who was the Viceroy of India when the British India’s capital was shifted from Calcutta to Delhi?
(a) Lord Curzon 
(b) Lord Hardinge
(c) Lord Dalhousie 
(d) Lord Dufferin

Q5. The 1909 Indian Council Act is also known as
(a) The Chelmsford Reforms
(b) The Pitts India Act
(c) The August offer
(d) The Minto-Marley Reforms

Q6. Who brought about a compromise between Muslim League and Congress in 1916?
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Annie Besant
(d) Surendranath Banerjee

Q7. Who among the following was not associated with the Home Rule Movement?
(a) C.R. Das
(b) S. Subramaniyam Iyer
(c) Annie Besant
(d) Bal Gangadhar Tilak

Q8. The real name of which one of the following leaders of 1857 was Ram Chandra Pandurang?
(a) Kunwar Singh 
(b) Tantiya Tope
(c) Nana Saheb 
(d) Mangal Panday

Q9. Who among the following said, “India has to unite and conquer the whole world once again with its might”?
(a) Swami Dayanand
(b) Ram Krishna Param Hansha
(c) Swami Vivekanand
(d) Annie Besant

Q10. Which one of the following freedom fighters of first war of independence of 1857 was conferred
the title of Mahak Pari?
(a) Zeenat Mahal 
(b) Hazarat Mahal
(c) Lakshmi Bai 
(d) None of these

Answers of SSC CGL 2017 Pre-exam- GS Questions 
1-b
2-a
3-d
4-b
5-d
6-a
7-a
8-b
9-c
10-b

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post