Banking Awareness for IBPS Exams

Dear Readers, Banking Awareness Questions play important role in Banking exams. Around 50-60% of questions come from Banking Awareness which includes recent Banking updates also.


Try to Answer Banking Awareness questions given in this post. We will provide you more questions in next post.

Q1. _________ account is opened by the investor while registering with an investment broker.
(a) Fixed Deposit Account
(b) Savings Bank Account
(c) Recurring Account
(d) Demat Account
(e) None of the given options is true

Q2. Which of the following bank launches India’s first Mobile ATM?
(a) HDFC Bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) SBI
(e) Bank of Baroda

Q3. World’s first Bitcoin ATM located in-
(a) US
(b) Brazil
(c) Canada
(d) UK
(e) Japan

Q4. _______ is a financial market in which share prices are rising or expected to rise.
(a) Bear Market
(b) Bull Market
(c) Pig Market
(d) High Market
(e) None of the given options is true

Q5. Who was known as the “Father of Modern Economics”?
(a) Amartya Sen
(b) Karl Marx
(c) Adam Smith
(d) George Loewenstein
(e) None of the given options is true

Q6. A centralised database with Online connectivity to branches and the Internet as well as ATM Network which has been adopted by almost all major banks of our country is known as_________
(a) Investment Banking
(b) Mobile Banking
(c) Specialised Banking
(d) Core Banking Solution
(e) None of the given options is true

Q7. Which of the following is the purpose of introducing “Know Your Customer” norms by the banks?
(a) Identifying people who do not pay Income Tax
(b) To bring more and more people under the banking net
(c) To ensure that the money deposited in banks has come from genuine sources
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

Q8. Security Printing and Minting Corporation of India (SPMCIL) Limited was incorporated under the Companies Act, 1956 with its corporate office at-
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Bangalore
(d) New Delhi
(e) Nasik

Q9. Security Paper Mill (SPM) was formally inaugurated and dedicated to the nation on the 9th March, __________ by the then Deputy Prime Minister, Shri Morarji Desai.
(a) 1956
(b) 1968
(c) 1949
(d) 1962
(e) 1971

Q10. What is Gross Domestic Product (GDP)?
(a) It is the market value of all final goods and services made in the country.
(b) It is the Cost production of all final goods and services made in the country.
(c) It is the Cost services of all final goods and services made in the country.
(d) It is the market value of all final goods and services made within the borders of a country in a year
(e) None of the given options is true

Answers
1-d
2-c
3-c
4-b
5-c
6-d
7-c
8-d
9-b
10-d

No comments:

Post a Comment

Follow us on