Quant Quiz- Mixed

1. Find the average of the following set of score?

152, 635, 121, 423, 632, 744, 365, 253, 302
1. 403
2. 396
3. 428
4. 383
5. None of these
Ans- 1


2. The average weight of 15 girls was recorded as 54 kg. If the weight of the teacher was added, the average increased by two kg. what was the teacher's weight?
1. 75 kg
2. 95 kg
3. 78 kg
4. 86 kg
5. None of these
Ans- 4

3. What would be the the simple interest in 4 years on a principle of Rs 16500 at the rate of 16 percent per annum?
1. Rs 11560
2. Rs 10560
3.Rs 12500
4. Rs 9980
5. None of these
Ans-2

4. The average of four consecutive number A, B, C, D respectively is 56.5. What is the product of A and C?
1. 3363
2. 3306
3. 3135
4. 3080
5. None of these
Ans- 3

5. In order to pass a student is required to get 975 marks out of the aggregate marks. Piya got 870 marks and was declared failed by 7 percent. What are the maximum marks a student can get in the examination?
1. 1500
2. 1000
3. 1200
4. Cannot be determined
5. None of these
Ans- 1

6. At present kavits is twice sarita's age. Eight years hence, the respective ratio between Kavita's and Sarita's ages then will be 22:13. what is Kavita's present age?
1. 26 years
2. 18 years
3. 42 years
4. 36 years
5. None of these
Ans-4

7. A truck covers a distance of 360km in 8 hrs. A car covers the same distance in 6 hrs. What is the respective ratio between the speed of the truck and the car?
1. 3 : 5
2. 3 : 4
3. 1 : 2
4. 4 : 5
5. None of these
Ans- 2

8. 12.8 × 4.5 × 2.2= ?
1. 168.27
2. 126.72
3. 128.27
4. 162.72
5. None of these
Ans- 2

9. Rajan covers a certain distance in 12 minutes if he runs at a speed of 10 kmph. What should be his speed in order to reduce his running time to 8 minutes?
1) 15 kmph
2) 14 kmph
3) 12 kmph
4) 8 kmph
 5) 18 kmph
Ans- 1

10. A dishonest vendor professes to sell fruits at the cost price but he uses a weight of 800 grams in lieu of 1 kg weight. Find his percentage gain.
1) 22%
2) 24%
3) 25%
4) 30%
5) 20%
Ans- 3

Explanation
2. Total wt of 15 girls= 15* 54= 810kg
Total wt of all girls with teacher= 16 * 56= 896kg
Teachers wt= 896- 810= 86 kg

3. S.I= P*R*T/100= 16500*16*4/100= Rs 10560

4. Let numbers be A= X
B= X+1
C= X+2
D = X+3
(x+x+1+x+2+x+3)/4= 56.5
x= 55
A* C= 55*57= 3135

5. Let max. aggregate marks=x
passing marks= 975
marks scored by puja= 870
Puja failed by = 975- 870= 105
% puja failed in exam =
7=105/x* 100= 1500

6. Let sarita's present age= x years
since kavita is twice of sarita's age
kavita's present age will be= 2x
8 yeras hence the ratio will= 22: 13
According to question
2x+8/x+8= 22/13
so, sarita's presnt age is = 18 years
and kavita's present age= 36

7. Distance covered by truck=360km
time by truck= 8 hrs
speed= distance/time= 360/8= 45km/hr
Distnace covered by car= 360
Time= 6 hrs
Speed= Distnace/Time= 360/6= 60km/hr
Required ratio= 45:60= 3:4


SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post