May 2016 Current Affairs Quiz Revision Part-II- Important Questions for SBI and UIICL

Dear Readers, we are providing May 2016 Current Affairs Quiz Revision Part -I for upcoming SBI clerk, SBI PO and UIICL Exams.



May 2016 Current Affairs Quiz Revision Part-II- Important Questions for SBI and UIICL


1. Who has been appointed as the Deputy Comptroller and Auditor General ( CAG)?
Ans- Hindupur Pradeep Rao

2. Which denomination banknotes with insert ‘R’ will be issued by the Reserve Bank of India ( RBI)? 

Ans- Rs. 1000

3. What is India's rank in global organization EY released the Renewable energy country attractiveness index 2016 ?
Ans- 3rd Position

4. The 2016 International Day of Families was observed across the world on.......?
Ans- 15 May

5. Who has sworn in as the 31st Chief Justice of Rajasthan?
Ans- Justice Naveen Sinha

6. India’s first Spice Museum will be opened in which city of India?
Ans- Kochi

7. India’s first startup hostel has been launched in which city of India?
Ans- Bengaluru

8. Which Bank has launched SmartUp for start-ups?
Ans- HDFC Bank

9. What is the strike range of Prithvi-II missile ?
Ans- 350 kilometer

10. Who won Spanish league title La Liga?
Ans- FC Barcelona

11. Which state has decided to launch Green Passage scheme for orphan students to ensure that they get free of cost higher education in the state?
Ans- Odisha Government

12. World’s largest Single Rooftop Solar Power Plant inaugurated at which place ?
Ans- Amritsar

13. Who was awarded Othmer Gold Medal for Entrepreneurial Leadership?
Ans- Mukesh Ambani

14. Who has won the 2016 Man Booker International Prize for her novel ‘The Vegetarian’ ?
Ans- South Korean author, Han Kang

15. Which Bank has decided to close its retail banking branches in a phased manner?
Ans- Royal Bank of Scotland NV (RBS)

 16. Who was was sworn-in as the President of Taiwan?
Ans- Tsai Ing-wen

17. How much loan amount has been sanctioned by World Bank for Indian solar programme?
Ans- $625 million

18. The World’s first Scanning Helium Microscope (SHeM) has been built by which country?
Ans- Australia

19. The 2016 Women Economic Forum (WEF) has been hosted by which country?
Ans-India

20. Name the Indian Foreign Service (IFS) officer who was appointed as the Ambassador of India to Romania?
Ans- AVS Ramesh Chandra

21. Who was appointed as UN special envoys for El Nino, Climate?
Ans- Mary Robinson, Macharia Kamau

22. Who was elected the president of the Board of Control for Cricket in India (BCCI)?
Ans- Anurag Thakur

23. Which state government of India has launched PEHAL programme for raising education standards?
Ans- Himachal Pradesh

24. Who is the author of the book “Dr. Ambedkar: Life and Mission”?
Ans- Dhananjay Kheer

25. Who is the author of the book “Curfew in the city”?
Ans- Vibhuti Narain Rai

26. Srabani Nanda is associated with which sports?
Ans- Racing

27. Which Emmy award-winning English-born actor died at the age of 96 recently?
Ans- Alan Young

28. Turrialba volcano which erupted recently at which place?
Ans- Costa Rica

29.  Who was sworn-in as the Chief Minister of Assam?
Ans- Sarbanand Sonowal

30. Who was sworn-in as Tamil Nadu Chief Minister for sixth time?
Ans- J Jayalalithaa

31. Who was appointed as the Lieutenant Governor (LG) of Puducherry?
Ans- Kiran Bedi

32. Proposed Postal Payment Bank will be operational from.......?
Ans-March 2017

33. International Day for Biological Diversity was observed on which date?
Ans- May 22

34. Name the fast attack craft was commissioned into Indian Navy?
Ans- INS Tarmugli

35. Who was appointed CMD of Nuclear Power Corporation of India?
Ans- S K Sharma

36. Who has won the 2016 Indian Federation Cup football tournament title for the 14th time?
Ans- Mohun Bagan FC

37. Who became the first cueist in the world to hold both world and continental titles in 6-red snooker at the same time?
Ans- Pankaj Advani

38. Which indigenously built highly maneuverable Fast Attack Craft has been commissioned into Indian Navy?
Ans- INS Tarmugli

39. Who was sworn-in as 12th Chief Minister of Kerala?
Ans- Pinarayi Vijayan

40. The Indian citizens have been barred from travelling to which country recently by the Government of India (GoI)?
Ans- Libya

41. The United Nations World Humanitarian Summit was held at which place ?
Ans- Istanbul

42. With which country did China signed an agreement to build its first nuclear reactor?
Ans- Sudan

43. Who is the author of the book “The Bones of Grace”?
Ans- Tahmima Anam

44. Who becomes first US president to visit Hiroshima bomb site?
Ans-Barack Obama

45. Who was with 2016 Harvard Business School Alumni Achievement Award?
Ans- Sunil Mittal

46. Who was sworn-in as the chief minister of West Bengal for second successive five-year term?
Ans- Mamata Banerjee

47. Who has won the ‘India Biodiversity Award 2016’ ?
Ans- Pakke Tiger Reserve in Arunachal Pradesh

48. Who will be the new Prime Minister of Guinea Bissau?
Ans- Baciro Dja

49. Name the seventeenth Indian Coast Guard Ship (ICGS) that was commissioned into Indian Navy at Kochi in May 2016?
Ans- ICGS ARUSH

50. 42nd G7 Summit was held at which place?
Ans-Ise-Shima in Japan

51. World No Tobacco Day 2016 observed across the world on which date ?
Ans- 31 May

52. Who was awarded with the Japan's Fukuoka prize 2016 for his outstanding contribution towards creating, preserving and showcasing South Asian traditional fusion music?
Ans- Music composer AR Rahman

53. Who became the first Indian to play top-tier European football league match?
Ans- National football team goalkeeper Gurpreet Singh Sandhu

54. Who became first Union Territory (UT) in the counry to sign 24×7 Power for All document?
Ans-Lakshadweep

55. Who won the 2016 UEFA Champions League for the record 11th time by defeating Atletico Madrid FC?
Ans- Real Madrid FC

56. Who has won the prestigious 2016 Scholastic Asian Book Award?
Ans- Indian author Aditi Krishnakumar

57. Seema Punia is related with which sports?
Ans- Discus thrower

58. Seema Punia is related with which sports?
Ans- Discus thrower

59. Who has won the ninth edition of the Indian Premier League (IPL)?
Ans- Sunrisers Hyderabad (SRH)

60. The International Day of United Nations Peacekeepers was observed on.......?
Ans- 29 May

61. Name the India’s first reusable space shuttle?
Ans- Reusable Launch Vehicle-Technology Demonstrator (RLV-TD)

62. Which country’s women badminton team has won the 2016 Uber Cup tournament?
Ans- China



SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post