Reasoning Set- Moderate Level

Reasoning Quiz Puzzle set for  IBPS and RBI Exams

Reasoning Quiz

Directions (Q. 1-5 : Study the following information carefully and answer the questions given below
:

Ryan, Rima, Riya, Reynolds, Ridhima, Ricky, Rishab, Reenu and Radison are sitting in a straight line but not facing south. Three of them are not males. Two females sit adjacent to each other. Rima is fourth to the left of Rishab, who is second to the right of Riya, who is not the immediate neighbour of Ryan. Ricky is fourth to the right of Riya and is second to the left of Radison. Reynolds is not an immediate neighbour of either Radison or Rima. Reynolds is not a male. One of the persons sitting on the extreme ends is a female. Ridhima is not an immediate neighbor of either Rishab or Ricky. No females is an immediate neighbour of Ricky. Reenu does not sit second to the left of Ryan. The immediate neighbours of Reynolds are male.

1.In which of the following combinations is the third person sitting between the first and the second person?
(a) Ricky, Rishab, Ryan
(b) Riya, Rishab, Ridhima
(c) Ryan, Rishab, Reynolds
(d) Reenu, Radison, Rima
(e) None of these

2.Who among the following sits fifth to the right of Ridhima?
(a) Ricky
(b) Reenu
(c) Ryan
(d) Can’t be determined
(e) None of these

3.Which of the following is a group of females?
(a) Riya, Ridhima, Reynolds
(b) Ridhima, Rima, Reynolds
(c) Rishab, Ryan, Riya
(d) Rima, Riya, Reynolds
(e) None of these

4.Which of the following is a group of immediate neighbours of Reynolds?
(a) Rishab, Ryan
(b) Ricky, Riya
(c) Radison, Rima
(d) Riya, Rishab
(e) None of these

5.If Rima and Riya, and Rishab and Ricky interchange their places then how many persons are sitting between Riya and Rishab?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five (e) Six

Directions (Q. 6-11): Study the information carefully and answer the given questions:

Eight friends Jack, Kunal, Leon, Monty, Nikhil, Ober, Prince and Queen are sitting around a circular table but not necessarily in the same order. Some of them are facing the centre and some of them are facing outside (ie in a direction opposite the centre.) Facing the same direction means if one person faces the centre then the other person also faces the centre and if one person faces outward then the other person also faces outward. Facing the opposite direction means if one person faces the centre then the other person faces outward and vice versa.
Immediate neighbours facing the same direction means if one neighbour faces the centre then the other neighbour also faces the centre and if one neighbour faces outward then the other neighbour also faces outward.
Immediate neighbour faces the opposite direction means if one neighbour faces the centre then the other neighbour faces outward and vice versa.
• Only one person sits between Kunal and Ober. Queen sits third to the right of Ober.
• Monty sits on the immediate right of Queen. Queen faces outward.
• Leon sits second to the left of Prince. Prince is not an immediate neighbour of Ober.
• Leon faces a direction opposite that of Ober. The immediate neighbours of Leon face opposite direction.
• Jack sits third to the left of Nikhil. Jack is not an immediate neighbour of neither Prince nor Kunal.
• Monty and Jack face the direction same as that of Nikhil.

6. Four of the following five are alike in a certain way based on the directions they are forming and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Kunal, Leon
(b) Queen, Monty
(c) Prince, Queen
(d) Nikhil, Jack
(e) Queen, Leon

7. Who among the following sit exactly between Queen and Ober when counted from the right of Queen?
(a) Prince, Jack
(b) Monty, Prince
(c) Leon, Kunal
(d) Nikhil, Leon
(e) Jack, Monty

8. Which of the following is not true regarding Kunal as per the given arrangement?
(a) Nikhil is an immediate neighbour of Kunal.
(b) None of the given options is true
(c) Only three people sit between Kunal and Monty.
(d) Leon sits on the immediate left of Kunal.
(e) Kunal faces outside.

9. What is Leon’s position with respect to Nikhil?
(a) Immediate right
(b) Third to the right
(c) Second to the right
(d) Third to the left
(e) Immediate left

10. Who amongst the following are immediate neighbours of Prince?
(a) Monty, Nikhil
(b) Kunal, Monty
(c) Jack, Queen
(d) Nikhil, Kunal
(e) Queen, Nikhil

11. Who amongst the following is immediate right of Jack?
(a) Monty
(b) Kunal
(c) Queen
(d) Nikhil
(e) None of the above

Answers

1-a

2-a

3-b

4-d

5-d
6-b
7-e
8-a
9-b
10-d
11-a

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post