English Quiz for SSC Mains, CHSL

Dear Readers, Practice English Quiz for SSC Mains, CHSL. 

Directions (1-5): In the following questions a part of the sentence is bold. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b), (c) and which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is (d).

Q1. Obviously he isn’t cup up to be a good teacher.
(a) Cut out
(b) Cut in
(c) Cut for
(d) No improvement

Q2. Power got with money is the most craved for today.
(a) Sought after
(b) Wished for
(c) Welcomed for
(d) No improvement

Q3. The brown shirt wants washing.
(a) Has to wash
(b) Is in need of a wash
(c) Requires a wash
(d) No improvement

Q4. You are asked to copy this letter word by word.
(a) Word for word
(b) Word with word
(c) Word to word
(d) No improvement

Q5. The weak man is a slave to his sensuous pleasures.
(a) Sensory
(b) Sensual
(c) Secondary
(d) No improvement

Directions (Q.6-10): In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

Q6. An underhand device resorted to in order to justify misconduct
(a) Subterfuge
(b) Manoeuvre
(c) Stratagem
(d) Complicity

Q7. Impossible to describe
(a) Miraculous
(b) Ineffable
(c) Stupendous
(d) Appalling

Q8. One who criticizes popular beliefs which he thinks is mistaken or unwise
(a) Philistine
(b) Iconoclast
(c) Imposter
(d) Cannibal

Q9. Detaining and confining someone
(a) Interruption
(b) Interrogation
(c) Interment
(d) Internment

Q10. Science of the races of mankind
(a) Genealogy
(b) Epistemology
(c) Ethnology
(d) Sociology

Answers
1. Ans. (a)
Sol. Cut out- To be fit for or suited to something by nature

2. Ans. (d)
Sol. craved for – is correct phrasal verb.

3. Ans. (c)
Sol. ‘Requires a wash’ is correct usage.

4. Ans. (a)
Sol. Word for word - in exactly the same or, when translated, exactly equivalent words.

5. Ans. (b)
Sol. Sensual -of or arousing gratification of the senses and physical, especially sexual, pleasure.

6. Ans. (b)
Sol. Manoeuvre - move skilfully or carefully.

7. Ans. (b)
Sol. Ineffable -too great or extreme to be expressed or described in words.

8. Ans. (b)
Sol. Iconoclast - a person who attacks or criticizes cherished beliefs or institutions.

9. Ans. (d)
Sol. Internment -Internment means putting a person in prison or other kind of detention, generally in wartime.

10. Ans. (c)
Sol. Ethnology - the study of the characteristics of different peoples and the differences and relationships between them.

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post