Practice geography quiz for SSC exams, Railway exams

Dear Readers, Practice geography quiz for SSC  exams, Railway exams.


1.In India, which one of the following States has the largest inland saline wetland?

a.Haryana
b.Rajasthan
c.M.P.
d.Gujrat

2.On which one of the following rivers is the Tehri Hydropower Complex located?
a.Bhagirathi
b.Alaknanda
c.Dhauliganga
d.Mandakini

3.Which one among the following has the maximum no. of National Parks?
a.Assam
b.Punjab
c.Arunachal pradesh
d.Meghalaya

4.The year ____ is called a Great Divide in the demographic history of India.
a.1922
b.1921
c.1980
d.1902

5.In which one of the following States has India’s largest private sector sea port been commissioned recently?
a.Punjab
b.Kerala
c.Andhra pradesh
d.Tamil-Nadu

6.The percentage of irrigated land in India is about
a.45
b.55
c.65
d.35

7.The oldest oil refinery in India is at
a.Koyali, near Baroda
b.Noonmati Assam
c.Digboi, Assam
d.Haldia, near Kolkata

8.Which one of the following pairs of states and tribes is not correctly matched?
a.Assam:Miri
b.Arunachal : Apatani
c.Nagaland:Konyak
d.Madhya Pradesh : Lambada

9.The oldest mountains in India are
a.Nilgiri hills
b.Aravalis
c.Vindhyas
d.Satpuras

10.Which of the following crops is regarded as a plantation crop?
a.Cotton
b.Rice
c.Coconut
d.Sugarcane

Answers:
1.B
2.A
3.A
4.B
5.C
6.B
7.C
8.D
9.A
10.C

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post