Banking Awareness Questions for IBPS RRB 2017

Banking Awareness Questions for IBPS RRB 2017

Dear Readers, Banking Awareness Questions play important role in Banking exams. Around 50-60% of questions come from Banking Awareness which includes recent Banking updates also.
Banking awareness quiz
Banking Awareness Quiz for IBPS PO, Clerk, SBI PO,Clerk, IBPS RRB PO, Clerk, RBI Assistant, NIACL, India Post and Other competitive exams.

Q1. A Committee on Banking Supervision which provides a forum for regular cooperation on banking supervisory matters and to enhance understanding of key supervisory issues and improve the quality of banking supervision worldwide.
(a) BIS
(b) BASEL
(c) European Banking Supervisors
(d) All of the above
(e) None of the given options is true
Q2. DIPP is the nodal agency in the field of foreign investments in India. What is the full form of DIPP?
(a) Department of Industry Policy and Promotion
(b) Department of Innovation Policy and Promotion
(c) Department of Industrial Policy and Promotion
(d) Department of Industrial Policy and Partnership
(e) Department of Internet Pulse and Partnership
Q3. The letter ‘R’ denotes which word in the term IFRS?
(a) Restructuring
(b) Reporting
(c) Recognizing
(d) Remote
(e) Recurring
Q4. Which of the following is a bank account opened by NRI to deposit income mainly generated from an Indian source?
(a) NRI
(b) NRP
(c) NRO
(d) FCNR
(e) None of the given options is true
Q5. In it, a worldwide recognised identification code used at the time of international credit transfer between banks and also when there is an exchange of messages between banks.
(a) IFSC Code
(b) SWIFT Code
(c) NEFT Code
(d) BIS Code
(e) FCRA Code
Q6. In which of the following a credit facility is provided by the bank to an entity for a specific purpose, to be repayable after a short duration?
(a) Advances
(b) Loans
(c) Security
(d) Liabilities
(e) Goodwill
Q7. RRBs are working in all states of the country except _______.
(a) Sikkim
(b) Goa
(c) Andhra Pradesh
(d) Bihar 
(e) Both (a) and (b)
Q8. This organisation is made for empowering Micro, Small and Medium enterprises in India?
(a) ECGC
(b) RBI
(c) RRB
(d) SIDBI
(e) NABARD
Q9. ECS stand for-
(a) External Commercial System
(b) Electronic Clearing System
(c) Electronic Commercial System
(d) Electrical Clearing Service
(e) Electronic Clearing Service
Q10. Nationalisation of banks took place in India in how many phases?
(a) 2
(b) 1
(c) 3
(d) 4
(e) 5
Answers of Banking Awareness Questions for IBPS RRB 2017


1-b
2-c
3-b
4-c
5-b
6-a
7-e
8-d
9-e
10-a

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post