English Questions for Upcoming IBPS Exams

Directions (1-10): In the following questions, two sentences are given. There may be an error in the sentence(s). Select your answer from the given options accordingly. 



Q1. I. The Motor show, which was held in the spacious Glass House, is attended by a large crowd.
II. Someone is knocking at the door.

(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

Q2. I. Ankita asked for leave as she was feeling a severe pain in her knee.
II. The beautiful girl was moved by the sight of an old beggar, who was lying on the side of the road.

(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

Q3. I. The royal family decided to stay at the hill station for few more days as they were enchanted by the beautiful landscape.
II. The Principal does not seem to be impressed by the arrangements made for the seminar.

(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

Q4. I. The little boy watched the bird curiously, when it ate the grains and flowed away.
II. The book by the writer will finish before the end of this year.

(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

Q5. I. Ram is the role model for the beginners who hope that they can accomplish well by their sincere efforts.
II. A program should be either informative or is entertaining in order to pull a large crowd.

(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

Q6. I. The employee having a taste of success, he determined to put a lot of effort into the project.
II. Misha completed the research project successfully so she was the recipient of a doctorate degree.

(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

Q7. I. Much to his chagrin he found his children preferred instant success than long-term benefit.
II. The job of the female marketing employees is similar with that of their male counterparts.

(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

Q8. I. No one objected to the notion of shifting to new premises, did they?
II. It never occurred to me that perhaps he was cheating.

(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

Q9. I. The disastrous earthquake caused loss of life, property and loss of the hope of survival.
II. When Atul was traveling abroad, he received a message from one of his friends that his film was nominated for the Oscar.

(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

Q10. I. Mark admired the car but not its price.
II. Sam is tall enough to see above the heads of other people.

(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

Answers
1. Ans.(a)
Sol. I. The first verb ‘was held’ is in past tense and the second verb ‘is attended’ is in present a past action; ‘is’ should be changed to ‘was’.
II. The second sentence has no error. But ‘knocking on’ is also correct.

2.Ans.(c)
Sol. I. The verb ‘feel’ is not used in continuous tense so it should be changed to simple past tense as it is in past continuous. Change ‘was feeling’ to ‘felt’
II. The preposition ‘on’ should be replaced by ‘by’. Write “who was lying by the side of the road.” Both the sentences have errors.

3. Ans.(a)
Sol. I. ‘Few’ means no or nothing. ‘A few’, which means some should be used instead of ‘few’.
II. The given sentence has no error.

4. Ans.(c)
Sol. I. The verb ‘flowed’ is the past tense of ‘flow’. Here, the past tense of ‘fly’, i.e. ‘flew’ should be used.
fly – flew – flown
flow – flowed – flowed
II. The verb in the given sentence is in active voice, which is incorrect. ‘Will’ be finished’ is the correct form. ‘Will have been finished’ is also correct as we use future perfect tense to denote an action that will be completed by some point of time in the future. Both sentences have errors.

5. Ans.(b)
Sol. I. The given sentence has no error.
II. When a correlative conjunction is used in a sentence, both the conjunctions should be followed by the words of same parts of speech. ‘Either-or’ is the correlative conjunction. Either is followed by an adjective, but or is followed by a verb, which is wrong. Delete ‘is’ to make the sentence correct. Only the sentence II has an error.

6. Ans.(a)
Sol. I Having a taste of success, the employee determined… is correct. The given sentence is a simple sentence, which has a phrase and a clause.
II. The sentence has no error. Only the first sentence has an error.

7. Ans.(c)
Sol. I. The verb ‘prefer’ takes the preposition ‘to’, not ‘than’. Use ‘to’ in the place ‘than’ to correct the sentence.
II. Replace the preposition ‘with’ with ‘to’ to make the sentence correct.
Both the sentences have errors.

8. Ans.(d)
Sol. Both the sentences are correct.

9. Ans.(a)
Sol. I. The phrase ‘loss of’ is redundant in the second part of the sentence. Delete this to make the sentence correct.
II. The given sentence is correct. Only the first sentence has an error.

10. Ans.(b)
Sol. I. The given sentence is correct.
II. ‘see above’ is incorrect. ‘See over’ is the correct form.
Only the second sentence has an error.

No comments:

Post a Comment

Follow us on